Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat luni că "fiecare oră contează" pentru ancheta experţilor organizaţiei asupra presupusului atac cu armament chimic în Siria, în contextul în care occidentalii se tem că este prea târziu.
"Fiecare oră contează. Nu putem permite întârzieri suplimentare", a declarat Ban Ki-moon la Seul, cu câteva ore înaintea începerii misiunii ONU de inspectare în zona din apropierea capitalei siriene care a fost miercuri teatrul unui presupus atac chimic.
Regimul de la Damasc a dat undă verde misiunii, dar ţări occidentale, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, au deplâns faptul că regimul sirian a întârziat să autorizeze experţii ONU să meargă la faţa locului, permiţând dispariţia probelor.
"Lumea priveşte Siria", a declarat Ban Ki-moon, subliniind din nou că este necesar ca experţii ONU să aibă "un acces liber" la locul respectiv pentru a putea efectua o anchetă "completă, aprofundată şi fără piedici".
"Nu putem lăsa nepedepsită ceea ce pare să fie o crimă gravă împotriva umanităţii", a adăugat şeful ONU, la finalul unei vizite de cinci zile în Coreea de Sud, ţara sa natală.
Succesul acestei anchete "este în interesul tururor" şi va avea "un impact disuasiv" important asupra unui eventual plan de utilizare a armamentului chimic, a adăugat Ban Ki-moon.
Un număr de 3.600 de pacienţi care prezentau 'simptome neurotoxice' au ajuns miercuri, în mai puţin de trei ore, în spitale din zona Damasc, dintre care 355 au decedat, fără a se putea 'confirma în mod ştiinţific cauza acestor simptome', potrivit organizaţiei Medici fără Frontiere.
Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat duminică, pentru postul France 2, în legătură cu presupusul atac chimic din Siria că membrii "comunităţii internaţionale nu (pot) să permită această crimă împotriva umanităţii", respingând totuşi orice acţiune imediată a Franţei.
"Avem o solicitare, şi anume comisia ONU să poată să îşi desfăşoare ancheta în întregime, liber şi rapid pentru ca să fie stabilit adevărul", a declarat premierul francez, amintind că preşedintele François Hollande a discutat cu preşedintele american Barack Obama, premierii britanic David Cameron şi australian Kevin Rudd şi cancelarul german Angela Merkel, duminică.
"Se adevereşte că, fără îndoială, practic în mod sigur, regimul lui Bashar al-Assad a utilizat arma chimică împotriva poporului său. Odată această anchetă terminată, aşteptăm din partea comunităţii internaţionale o decizie fermă, o decizie clară. Consiliul de Securitate se va reuni. Comunitatea internaţională nu poate permite această crimă împotriva umanităţii", a mai spus Ayrault.
Pe de altă parte, preşedintele francez François Hollande a discutat duminică despre situaţia din Siria cu preşedintele american Barack Obama, căruia i-a spus că "totul converge către desemnarea regimului de la Damasc ca autorul" atacurilor chimice de pe 21 august, a anunţat preşedinţia franceză.
"Şeful statului (francez) a condamnat utilizarea armelor chimice în Siria şi a spus că totul converge către desemnarea regimului de la Damasc ca autorul acestor atacuri inacceptabile", a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat.
"Cei doi preşedinţi au convenit să rămână în contact strâns pentru a răspunde în comun acestei agresiuni fără precedent", a adăugat aceeaşi sursă.
La rândul lor, Statele Unite şi-au pus în mişcare maşina diplomatică şi militară pentru a replica presupusului masacru cu arme chimice în Siria, preşedintele Barack Obama apropiindu-se de o operaţiune limitată împotriva Damascului.
Duminică, secretarul Apărării Chuck Hagel a declarat că forţele americane sunt pregătite să acţioneze împotriva regimului sirian dacă va fi necesar. "Am pregătit toate opţiunile (în cazul în care Obama) ar decide să aleagă vreuna dintre ele", a anunţat el.
Pe teren, Pentagonul şi-a poziţionat forţele, inclusiv nave de război înarmate cu rachete de croazieră în Mediterana.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE