Potrivit opiniei analistului politic Anatol Țăranu, exprimată în cadrul emisiunii „Puncte de vedere” pe postul „Vocea Basarabiei”, întrevederea dintre reprezentanții fracțiunilor parlamentare ai Partidului Liberal și cei ai Partidului Liberal Democrat din Moldova așa și n-a clarificat situația creată în țară pe marginea alegerii candidaturii lui Iurie Leancă la postul de premier.
Pe de altă parte, este de salutat dorința pregnantă a lui Mihai Ghimpu, liderul PL, de a participa la actul guvernării, fapt ce dă dovadă de responsabilitate din partea acestuia, precum și de presiunea pusă pe el din partea opiniei publice, dar și a reprezentanților Uniunii Europene aflați la Chișinău sau în afara țării, în vederea creării unei coaliții largi proeuropene care să garanteze un suport solid pentru realizarea unor reforme europene profunde.
„O guvernare minoritară, ca cea dintre PLDM și PDM, constituie un compromis destul de vulnerabil și nu are potențialul necesar de a implementa reformele. O astfel de guvernare poate doar să le mimeze. La această situație s-a ajuns în mare parte și din cauza unei anumite inflexibilități din partea liberalilor, care au pus în timpul negocierilor niște condiții inacceptabile, cum ar fi partajarea funcției de președinte al țării. Astfel s-a pierdut foarte mult timp și s-a oferit prilejul Partidului Democrat să se eschiveze de la o coaliție cu PL, în preferințele lui Marian Lupu fiind mai degrabă o colaborare cu vreun partid statalist de tip moldovenist”, a remarcat Anatol Țăranu.
În continuare, analistul politic a specificat că întrevederea de ieri dintre preşedintele României, Klaus Iohannis, și ambasadorul Republicii Moldova la București, Iurie Reniță, a arătat dorința clară a vecinilor noștri ca responsabilitatea actului guvernării la Chișinău să fie împărțită între toate partidele proeuropene, adică introducerea PL-ului în formula de guvernare. „Nu uitați că ne bucurăm de o finanțare enormă și o susținere permanentă, prin multiple proiecte sociale, economice, culturale, etc. sponsorizate de partea românească. Toate aceste lucruri nu pot fi așa pur și simplu ignorate, iar să inițiezi un mesaj antiromânesc ar echivala cu o lovitură adusă integrării europene a Republicii Moldova”, a subliniat sursa citată.
În acest context, Anatol Țăranu a remarcat că totuși nu există o certitudine în ceea ce privește acordarea sau neacordarea votului PL pentru Guvernul lui Iurie Leancă. „Până marți, când se va desfășura procedura de vot, a rămas foarte puțin timp, în care cei doi parteneri de coaliție ar trebui să ofere garanții partidului condus de M. Ghimpu: este vorba de reîmpărțirea ministerelor, modificarea Programului de guvernare, etc. În ceea ce privește PDM-ul, situația este de-a dreptul îngrijorătoare. Vedem că acest partid devine tot mai puțin receptiv la mesajele venite din Occident și se creează impresia că ar putea chiar să sacrifice relațiile instituționale cu UE”, a menționat Anatol Țăranu.
Potrivit expertului, liberalii au în față două căi: sau vor opta pentru o strategie de lungă durată și vor încerca să vină la guvernare pe etape. Atunci în mod obligatoriu vor vota Guvernul propus de Iurie Leancă. Sau vor dori să primească totul și imediat. Atunci ei nu vor vota acest Guvern, ceea ce va duce la o criză profundă în societate și va întări pozițiile PD-ului în sensul de a nu admite PL-ul la guvernare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE