Ambasadorul Păun Rohovei, reprezentantul Ucrainei la negocieri privind reglementarea transnistreană, a declarat la Chișinău că Ucraina monitorizează atent evoluțiile din stânga NIstrului în special situația de la hotarul moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean. Rohovei a spus că țara sa susține necondiționat suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar va neutraliza orice tentativă, a celor din stânga Nistrului să provoace diversiuni la hotarul cu Ucraina,

„Nu vom permite implicarea celor din stânga Nistrului în războiul dus de Rusia în Ucraina în pofida faptului că sunt tentative. Vom face tot posibilul să neutralizăm orice tentativă, vom fi foarte promți la orice încercare a celor din stânga Nistrului să provoace unele diversiuni sau alte provocări la hotarul cu Ucraina”, a spus Rohovei

El a vorbit și despre comportamentul unor cetățeni ucraineni care locuiesc în afara țării și a dat de înțeles că pentru anumite acțiuni ilegale aceștea ar putea fi trași la răspundere. Aluzia lui Păun Rohovei se referă la liderii separatiști de la Tiraspol implicit Vitalie Ignatiev, reprezentantul Tiraspolului la negocieri, bănuit în Ucraina într-un dosar de "trădare de Patrie"

„Ceea ce ține de responsabilitatea unor cetățeni ucraineni care locuiesc nu neapărat pe teritoriu Ucrainei. Ucraina este un stat de drept, are o legislație, prin urmare, orice cetățean al Ucrainei trebuie să înțeleagă că în afară de drepturi are obligațiuni și responsabilități. Dacă încalcă conștient legea e normal să fie tras la răspundere. Nu mă voi aprofunda în acest subiect, deoarece ține mai mult de abillitatea organelor de drept, dar acest lucru aș vrea să fie înțeles de toți că legea trebuie respectată”, a spus ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei.

Totodată, diplomatul a specificat că Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a problemei transnistrene, menționând că în prezent formatul de negocieri 5+2 „nu este funcțional, din cauza prezenței unui stat care nu are nici drept legal, nici moral să participe cu care Ucraina nu se va așeza la masa de tratative”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE