Liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană au luat reacţie de declaraţiile preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, făcute acum câteva ore. În cadrul unei conferinţe de azi, 4 iunie, Voronin a venit cu un apel către AIE, cerând anularea referendumului ce urmează să fie organizat în septembrie, pe marginea modificării art 78 din Constituţie cu privire la alegerea şefului statului.
“Decizia pe care am adoptat-o ieri şi am anunţat-o va fi implementată, mai mult de atât, eu nu cred în ceea ce spune Voronin, în ceea ce spun comuniştii. Pe parcursul timpului ei au demonstrat că gândesc una, spun alta şi fac cu totul altceva. Şi toate aceste lucruri sunt foarte departe de interesele cetăţenilor R. Moldova. Aşa că, referendumul va fi organizat în septembrie, iar în noiembrie vor avea loc concomitent alegerile parlamentare cu cele prezidenţiale. Declaraţiile lui Voronin arată că timpul lui a trecut”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat.
“Este o momeală şi nu cred în sinceritatea declaraţiilor, propunerilor făcute de comunişti. Au avut suficient timp până acum să negocieze cu AIE, dar acum este prea târziu. Decizia a fost adoptată ieri, iar trenul din gara lui Voronin a plecat”, consideră liderul AMN, Serafim Urechean.
În timp ce colegii din Alianţă au fost Fermi pe poziţii, Partidul Democrat s-a arătat mai tolerant faţă de propunerile comuniştilor.
“Este interesant pentru că până ieri declaraţiile comuniştilor au fost total altele şi atunci aş vrea să văd care sunt motivele care au dus la schimbarea de poziţie şi opinie a lor. Declaraţia de astăzi este un semnal clar că comuniştii au fost luaţi pe nepregătite. Este greu de spus dacă renunţăm la referendum pentru că aceasta este deja o decizie asumată de Alianţă. Trebuie să mai discutam”, a declarat liderul PDM, Marian Lupu.
Vom reveni cu declaraţiile Partidului Liberal
UPDATE: “Eu nu înţeleg care partid comunist dacă deputaţii comunişti nu vin la lucru înseamna că acest partid nu mai există. Ei nu vor să lucreze. Este o mişcare a lui Voronin de a minţi şi de a stopa acţiunile majorităţii parlamentare şi ale Alianţei. PCRM în frunte cu prea fericitul Voronin au avut posibilitatea până acum în cadrul Comisiei formate de Parlament ca să prezinte parlamentului un proiect comun şi din partea lor în această comisie au fost delegaţi 4 deputaţi. Până acum au fost împotrivă, acum sunt pentru, este o minciună şi nimeni dintre noi nu crede asta”, a precizat liderul PL, Mihai Ghimpu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE