Liderul Partidului Popular din R. Moldova, Alexandru Oleinic, afirmă că deși Guvernul susține că miliardul furat din sistemul bancar va fi întors, situația de facto este alta. Politicianul se referă la semnarea unui Memorandum, potrivit căruia miliardele vor fi recuperate într-o perioadă de tocmai 25 de ani.
„Și de data aceasta Guvernul a procedat în aceeași manieră: a pus pe umerii cetățenilor returnarea banilor furați din sistemul bancar din Moldova. Mai bine zis: „Cine face și cine trage”.
Astfel guvernanții, în loc să impună returnarea banilor dispăruți celor care se fac vinovați de comiterea unui asemenea jaf, au decis recuperarea miliardelor prin emiterea obligațiunilor de stat, semnând în acest scop un Memorandum. În timp ce populația așteaptă: locuri de muncă, majorări de salarii, reducerea tarifelor la energia electrică și la gazele naturale, Banca Națională și Ministerul Finanțelor au semnat un Memorandum, care urmează să fie adoptat de Parlament și care prevede emisiunea de obligaţiuni de stat la o dobândă anuală de 5% pe o perioadă de 25 ani, răscumpărarea cărora va fi impusă cetățenilor Republicii Moldova. Acest memorandum a fost discutat în cadrul comisiei economie, buget și finanțe din Parlament”, se menționează în declarația lui Alexandru Oleinic.
De asemenea, liderul Partidului Popular atenționează că dobânda de 5% din suma de 13,57 miliarde de lei reprezintă circa 700 milioane lei anual, la care se adaugă și suma de bază care va fi rambursată.
„În plus, trebuie să luăm în calcul că băncile comerciale, care vor fi „rugate” să procure aceste obligațiuni, pentru a nu-și pierde profitul, vor recurge la majorarea ratei de creditare prin aplicarea diferitor comisioane ascunse, care vor fi achitate tot de cetățeni și de mediul de afaceri. Și mai mult, fiecare din noi deja plătește, din noiembrie 2014, pentru efectele jafului secolului - devalorizarea valutei naționale cu peste 40 la sută a impus cetățenii să achite dobânzi mai mari la creditele contractate - scumpirea creditelor bancare îi falimentează pe cei, care activează în economia națională.
În consecință - lipsa locurilor de muncă și a dezvoltării economice, plus măsurile întîrziate de implementare a reformelor  - îi impune pe moldoveni să-și închidă afacerile  și să plece din țara lor.
Concluzia este una – cei care au favorizat jaful de miliarde de la Banca de Economii vor continua să ne fure și în următorii 25 de ani prin impozite pentru operațiunea cu obligațiunile de stat. Hârtiile de valoare emise de un stat, care nu au creștere economică nu au nici valoare și nici credibilitate, sînt, de fapt, niște note de plată impuse fiecăruia din noi”, susține Alexandru Oleinic.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE