După ce compania aerienă Wizz Air și-a anunțat suspendarea  zborurilor din 14 martie, iar Air Moldova este în pragul unui colaps, fostul deputat Alexandr Slusari crede că la mijloc ar fi un scenariu pus la cale de ruși. Slusari califică ultimele evenimente din domeniul aviației „acțiuni concertate care fac parte din războiul informațional și economic al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova”.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, care a făcut parte din mai multe comisii parlamentare de anchetă, menționează că în jurul companiei Air Moldova, permanent, au existat scheme obscure, iar modul cum acest operator de stat a fost privatizat, demult, trebuia să constituie motivul pornirii unor dosare penale de către procurori.

„Compania cu sediul în Ungaria Wizz Air subit anunță despre suspendarea zborurilor în Moldova. La câteva zile distanță, Air Moldova informează despre defecțiuni tehnice și anularea mai multor curse. Vă amintesc că aceasta compania a fost "prihvatizată" în 2018 de gruparea Șor cu coordonare strănsă cu Plahotniuc, la preț mizer și printr-o schemă obscură cu bani în geantă, sustrași de la două companii de asigurări, purtați pe la căteva offshoruri și aduși în numerar în ultima oră a termenului de privatizare. Comisia parlamentară de anchetă în 2019 a probat acest lucru cu lux de amănunte. Păcat că după asta nu au urmat măsuri din partea autorităților abilitate privind anularea privatizării și tragerii la răspundere penală celor implicați în acest act mârșav”, a scris Slusari.

Acesta este convins că  ceea ce se întâmplă în Moldova cu aceste anulări a mai multor curse aeriene din partea celor două companii, Wizz Air și Air Moldova, nu sunt coincidențe, dar reprezintă nimic altceva decât parte a acțiunilor concertate ale Federației Ruse pe care aceasta le întreprinde în războiul său „informațional și economic” purtat împotriva Republicii Moldova.

„Spuneți ce vreți, dar eu nu cred în asemenea coincidență. Sunt de părere că aceste acțiuni au fost concertate și fac parte din războiul informațional și economic al Federației Ruse impotriva Republicii Moldova. Sper foarte mult că serviciile speciale se ocupă cu aceste anunțuri sincronizate. Probabil, se impune decizia CSE privind substituirea administratorului Air Moldova pentru perioada stării de urgență”, a mai spus fostul deputat.

Amintim că pe 27 februarie, operatorul aerian low-cost Wizz Air anunța că va suspenda toate zborurile spre Moldova ca urmare a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării. Patru zile mai târziu, pe 3 martie, și compania aeriană Air Moldova a anunțat anularea mai multor curse planificate în următoarele trei zile de 5, 6 și 7 martie. Potrivit unui comunicat oficial, motivul deciziei ar fi indisponibilitatea a două dintre aeronavele companiei și deservirea tehnică planificată a unui al treilea avion. Fostul premier Ion Sturza a scris că, de fapt, Air Moldova e în stare de prefaliment compania având datorii  datorii uriașe (sute de milioane!) față de aeroporturi internaționale și furnizori

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE