Aproximativ un milion de moldoveni dețin cetățenie română, ceea ce le oferă dreptul de a vota la alegerile parlamentare din România. Pe 30 noiembrie și 1 decembrie 2024, românii din diaspora își vor alege reprezentanții în Parlamentul României. Moldovenii cu cetățenie română, votează în baza actelor românești la cele 59 de secții de votare deschise pe teritoriul RM. Prezența la vot poate fi urmărită AICI

Votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul a două zile:

- sâmbătă, 30 noiembrie 2024, între orele 7.0 – 21.00 (ora locală);

- duminică, 1 decembrie 2024, între orele 7.00 – 21:0 (ora locală).

Dacă la ora 21.00 vor mai fi alegători prezenți la sediul secției de votare sau la coadă, programul  acesteia va fi prelungit până cel târziu la ora 23.59.

Există două modalități principale prin care românii din străinătate își pot exercita dreptul la vot.

Cu înregistrare în Registrul Electoral

- Înregistrarea în Registrul Electoral este opțională. Cetățenii români care locuiesc în străinătate au avut posibilitatea să se înscrie ca „alegător în străinătate” prin platforma AEP până la data de 17 octombrie 2024.

- Persoanele înregistrate sunt incluse în listele permanente pentru diaspora și sunt arondați unei secții de votare apropiate de adresa declarată.

- Această înregistrare asigură o organizare mai eficientă și reduce riscul de aglomerație la secțiile de vot.

Fără înregistrare în Registrul Electoral

- Cetățenii români pot vota pe liste suplimentare la orice secție de votare din străinătate, dacă prezintă documente care atestă domiciliul sau reședința în afara țării și un act de identitate românesc valid.

Acte necesare pentru a putea vota

Documentele necesare pentru vot diferă în funcție de statutul alegătorului:

Pentru alegătorii cu domiciliul în străinătate:

- pașaport simplu, cu menționarea țării de domiciliu;

- pașaport simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;

- pașaport simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Pentru alegătorii cu reședința în străinătate:

- un act de identitate românesc valid;

- carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate;

- pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic;

- pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic;

- pașaport simplu, pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar;

- document emis de autoritățile din țara gazdă care atestă dreptul legal de ședere pe o perioadă mai mare de 90 de zile (permis de ședere, rezidență, viză de lungă durată).

Alegătorii care au domiciliul stabilit în străinătate și reședința temporară în România pot vota fie în țară, fie în diaspora. Este important de reținut că fiecare cetățean are dreptul să voteze o singură dată.

Ca și în cazul alegerilor prezidențiale din România, pe teritoriul Republicii Moldova vor activa 59 de secții de votare unde cetățenii români cu domiciliu în străinătate își vor putea exercita dreptul de vot la alegerile prezidențiale. Mai jos puteți vedea lista secțiilor de votare care vor fi deschise pe 30 noiembrie și 1 decembrie în Moldova, iar aici puteți consulta lista completă a secțiilor de votare din diasporă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE