FOTO: Libertatea.ro

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au anunțat miercuri într-o conferință de presă rezultatul negocierilor din coaliție. Cei doi au anunțat că PSD și PNL au convenit comasarea alegerilor locale cu europarlamentare și participarea pe liste comune la europarlamentare, dar pe liste separate la locale. Ciolacu a anunțat că ar exista un acord în coaliție pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, dar Ciucă a spus că nu are un mandat de la PNL pentru a stabili această dată.

Premierul Marcel Ciolacu a propus ca lista de candidaţi comună a PSD şi PNL pentru alegerile europarlamentare să fie deschisă de o femeie, care să fie independentă de cele două partide.

„Propunerea mea e ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să fie independentă de cele două partide”, a declarat şeful social-democraţilor, înainte de şedinţa conducerii PSD.

Premierul a fost întrebat dacă lista comună va fi deschisă de ministrul Luminiţa Odobescu, însă Ciolacu a spus că nu s-a luat încă o decizie.

La rândul său, Nicolae Ciucă a confirmat că la europarlamentare cele două partide vor avea o

listă comună de candidaţi. Preşedintele PNL a fost întrebat înainte de şedinţa partidului cât va pierde partidul prin candidaturi pe listă comună.

„Există acest risc pe care îl asumăm pentru un lucru foarte bine asumat: stabilitatea ţării şi a guvernării", a spus preşedintele PNL, citat de News.ro.

Despre riscul de a pierde electorat, Nicolae Ciucă a replicat: "Nu este vorba de a câştiga un partid sau altul, un primar sau un preşedinte de Consiliu judeţean, ci ce câştigă România prin stabilitate".

Cei doi au spus că nu există o decizie privind candidatura pentru primăria București și nici pentru împărțirea locurilor pe lista comună de la europarlamentare. De asemenea, ei au spus că vor decide după alegerile europarlamentare dacă PSD și PNL vor merge cu liste comune și candidat comun la alegerile parlamentare și la alegerile prezidențiale.

Potrivit experților de la București, din această mutare politică electorală câștigă și președinele Klaus Iohannis. La acestă etapă, se discută și posibilitatea ca Iohannis să ocupe o funcție importantă în UE sau NATO, dar asta va depinde inclusiv de stabilitatea internă.

„Nominalizarea sa într-o funcție importantă în afara țării depinde de Guvern și de premier, nu se poate fără susținere politică internă. Or, în situația ruperii PNL de PSD, pe fondul unor lupte electorale care ar fi riscat să ducă la ruperea coaliției. O criză politică interne i-ar fi diminuat șansele să mai fie susținut pentru o poziție importantă la Bruxelles, unde are nevoie atât de sprijin politic intern, dar și de o cât mai largă acceptare în rândul marilor grupuri politice de la Bruxelles”, menționează editorialistul Dan Tăpălagă.

PSD şi PNL se bazează că vor obţine 17 locuri în PE, dintre care 9 ar reveni social-democraţilor şi 7 liberalilor (plus independentul cap de listă). Amintim că România are 33 de locuri de europarlamentari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE