Proiectul cu privire la taxa de stat în justiție, adoptat la sfârșitul anului trecut în prima lectură, reprezintă o tentativă de a introduce un cenz de avere, consideră președintele Coaliției pentru Uniate și Bunăstare, Igor Munteanu, notează Deschide.md

”Dacă ai bani, apelezi la justiție, nu ai bani, stai acasă și suporți abuzurile, indiferent de câtă dreptate poți avea. Deși am observat mai multe reacții negative față de proiect, observăm că majoritatea legislativă insistă pe adoptarea lui în a doua lectură” a declarat Igor Munteanu în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, proiectul a fost adoptat fără o consultare publică prealabilă cu societatea civilă și asociațiile profesioniste din domeniu. De asemenea, documentul include reglementări care vor crea o povară financiară grea participanților la proces și va îngrădi accesul la justiție pentru cetățenii nevoiași. Mai mult, Munteanu consideră că proiectul impune norme punitive disproporționate.

Liderul CUB mai spune că instituirea unei taxe de timbru pentru fiecare acțiune procedurală, cerere sau demers, lasă impresia că scopul de fapt este un ”jaf de sistem”.

”Instanțele devin o mașină de făcut bani, la fiecare etapă a procesului judiciar, iar drept urmare – procesele îi vor falimenta pe participanți, care vor scoate bani din buzunar la fiecare mișcare. Asta înseamnă negarea instituției justiției în esența sa” consideră Munteanu.

Politicianul cere guvernării să dezvolte economia liberă, fără a stoarce banii din oamenii nedreptățiți, care au drepturi și au demnitatea pe care trebuie să și-o poată apăra cu mijloace legale.

Igor Munteanu avertizează că îngrădirea accesului liber la justiție va crea tensiuni sociale și va duce la lipsirea de drepturi pentru cei mai necăjiți, dar și pentru cei care încă mai speră la un stat de drept. Accesul la justiție va deveni un lux care nu și-l vor permite toți, a concluzionat  Igor Munteanu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE