Economiile europene riscă să cadă înapoi în recesiune din cauza reducerilor de cheltuieli aplicate de guverne pentru tăierea deficitelor bugetare, a avertizat reputatul economist Joseph Stiglitz, la o zi după ce Moody’s a atras atenţia asupra noilor riscuri din zona euro.

„Reducerea cu una, cu două a investiţiilor cu return ridicat doar ca să arate mai bine deficitul este complet nesăbuită”, a declarat reputatul economist american Joseph Stiglitz la postul irlandez de radio RTE, preluat de Bloomberg.
Guvernele din zona euro au luat măsuri pentru reducerea deficitelor bugetare sub limita de 3% din PIB impusă de UE după ce criza din Grecia de la începutul anului a erodat încrederea investitorilor în uniunea monetară. În timp ce economia a crescut în trimestrul al doilea în cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, relansarea dă deja semne de slăbiciune, scrie România liberă.
„Pentru că atât de mulţi se concentrează în Europa pe cifra artificială de 3%, care nu este susţinută de nici o realitate şi care analizează doar o porţiune a situaţiei financiare, Europa riscă să aibă o recesiune dublă”, avertizează economistul.
Creşterea sectorului serviciilor şi a industriei prelucrătoare din zona euro a încetinit în luna august mai mult decât prognozau economiştii, iar încrederea investitorilor în economia germană a căzut la minimul ultimelor 16 luni.
În intervenţia sa la postul irlandez de radio RTE, Joseph Stiglitz a mai arătat că nu se aşteaptă la consolidarea creşterii economice prea curând, din moment ce companiile continuă concedierile. „Problema este că nu ieşim rapid din această criză. Ceea ce facem, de fapt, este să ne pregătim singuri o criză mai îndelungată, în stil japonez, cu creştere economică slabă pentru o perioadă lungă de timp. Este îngrijorător că se vorbeşte despre o nouă situaţie normală (în privinţa şomajului la nivelul de 10% – n.n)”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE