Acordul Alianței este gata, adică e gata conținutul Acordului. Va fi o Alianță, sper - pentru Integrare Europeană - și sper că împreună vom reuși să schimbăm lucrurile, așa cum suntem: diferiți și cu problemele pe care le avem.
Declarația aparține liderului PL, Mihai Ghimpu, și a fost expusă astăzi, în urma discuțiilor cu ceilalți doi lideri de partide parlamentare pro-europene, Vlad Filat și Marian Lupu, anunță Politik.md. Potrivit liberalului, împărțirea ministerelor se va face după formula europeană, reieșind din numărul de voturi acordat de cetățeni fiecărui partid.
„Aceasta este practica europeană, că cel care are cel mai mare număr de mandate, acela alege primul. Și nu poți să spui încă ce va alege. Noi ne gândim ce poate alege, dar ei vor decide astăzi la partid: poate aleg Guvernul, dar poate Parlamentul – nu știm”, a menționat Ghimpu cu referire la PLDM, care are cele mai multe mandate între partidele pro-europene.
Astfel, cei trei șefi de partide au decis să ia o pauză în discuții, pentru a se consulta cu colegii din partide. Liderul PD, Marian Lupu, a spus că urmează să fie analizate cele mai mici detalii și că se pregătesc pentru numirea noului Executiv. „Deja pregătim procedura de învestire și ne gândim la voturile necesare. Încă nu am încheiat negocierile, mergem să ne consultăm cu membrii din partide”, a răspuns scurt Lupu.
Colegul său de negocieri, Vlad Filat, a menționat că discuțiile și negocierile cu cei din PL și PD au fost finalizate și că acum urmează să fie discutată „unele momente tehnice”.  „Ne retragem la partid, vom avea o discuție cu colegii din partid și dacă va fi nevoie - ne vom întâlni și noaptea. În perioada imediat următoare vom avea deja deciziile”, a precizat Vlad Filat.
Referitor la partajarea politică a ministerelor, vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă a specificat astăzi că partajarea se va face conform principiului „1-1-1”, adică fiecare partid alege câte un minister în ordinea descrescătoare a numărului de mandate în Parlament. Astfel, cel care are cele mai multe mandate are dreptul să aleagă primul. În total sunt 16 ministere în Guvern.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE