Fraudarea alegerilor anticipate din 29 iulie a început. În această săptămână multe persoane care vor merge la alegerile anticipate au luat cu asalt redacția ziarului ”Timpul” pentru a face public faptul că au descoperit în casa lor persoane străine cu viză de reşedinţă, scrie Timpul, în ediția de joi, 23 iulie.
Locuitoarea sectorului Botanica din Chişinău, Aurelia Ciubotaru, a constatat că locuieşte împreună cu necunoscutul Valeriu Veveriţă, anul naşterii 1972. A verificat cartea de imobil dar nu a găsit pe cineva cu acest nume.
Olga Guzun de la Buiucani a constatat că în apartamentul său sunt înscrise două persoane străine. Un nume îi este cunoscut de vreo opt ani, căci de fiecare dată apare în listele electorale. De fiecare dată femeia prezintă cartea de imobil la pretură şi solicită ca străinul să fie scos de la evidenţă, însă la următoarele alegeri descoperă numele aceluiaşi străin înscris în apartamentul său.
Şi Elena Ţurcanu, de pe bd. Traian, a descoperit în casa sa o persoană în plus. E vorba de Elena Sarapov, a. n. 1987, care niciodată nu locuise aici. Alexei Jereghi, de pe bd. Dacia, a descoperit în apartamentul său tocmai patru persoane în plus.
Un locuitor al Telecentrului a descoperit în proprietatea sa privată cinci persoane străine. E vorba de Mihai Bozianu, domiciliat pe str. Schinoasa-Deal, iar „colocatarii” despre care nu ştia nimic s-au dovedit a fi Dogotari Alexandru din 1954, Dogotari Anastasia şi Andrei, din 1977, Popa Stepan, din 1957 şi Popa Maria din 1964. În dreptul acestor nume sunt doar numerele de ordine - 1269-1273, lipsind datele din buletinele de identitate.
Dumitru Stratulat locieşte cu acte în regulă în Canada din iunie 2008. „Chiar dacă şi eu şi soţia suntem scoşi de la evidenţă din apartamentul pe care l-am avut la Chişinău, am depistat cu nedumerire că figurăm pe listele electorale ale secţiei de votare nr. 169 din str. N. Milescu Spătaru, 13/3. Nu exclud că la 5 aprilie cineva a votat în locul nostru”, consideră D. Stratulat.
Toţi cei care au descoperit persoane străine în locuinţele lor au fost îndrumaţi să se adreseze la secţiile de paşapoarte pentru ca ulterior să se facă schimbări în listele electorale. Pe mulţi nu-i încântă ideea de a fi purtaţi pe drumuri. Ei sunt nemulţumiţi de Ministerul Dezvoltării Informaţionale de unde au fost luate datele despre locuitorii RM. Şi se întreabă dacă nu cumva pentru aceste „merite”, imediat după 5 aprilie, Voronin l-a decorat cu Ordinul „Gloria Muncii" pe ministrul Pavel Buceaţchi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE