Ratele înalte ale dobânzii oferite de băncile din RM, până la 23-24% în lei moldoveneşti şi 13-15% în valută străină, au fost unele din cele mai atractive din regiune. Atraşi de profitul înalt pe depozitele bancare, cetăţenii străini, au adus în Republica Moldova direct sau prin intermediari, sume importante pe care le-au convertit în lei moldoveneşti şi le-au depus la bancă, în fond pe un termen de 6-12 luni, transmite Businessexpert.md. Unii economişti au declarat că ponderea depunerilor nerezidenţilor în totalul depozitelor în băncile moldoveneşti se ridică la 25-30 la sută, cifră contestată de oficiali ai Băncii Naţionale. Potrivit datelor BNM, la situaţia de la 31 ianuarie 2009 cota depozitelor constituite de nerezidenţi era de 8,5 la sută din totalul depunerilor rezidenţilor şi nerezidenţilor.

Anterior guvernatorul Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, a declarat că BNM este la curent cu faptul că străinii aduc bani în Republica Moldova pentru ai depune în băncile comerciale, însă numărul lor este mic şi pot fi monitorizaţi. „Sunt foarte puţini. Noi urmărim acest lucru şi nu vedem careva probleme”, a declarat guvernatorul BNM.  Potrivit acestuia, străinii care depun banii în bănci ar trebui „să aibă teamă”, pentru că „astăzi poţi câştiga, profitând de dobânzile înalte pe care le oferă băncile, iar mâine poţi pierde. Este şi riscul băncii”.

În 2007 depozitele nerezidenţilor  s-au mărit în valoare netă (diferenţa între depozite şi retrageri după expirarea scadenţei - n.r.) cu 60,56 milioane de dolari SUA, iar în 2006 - cu 53,32 milioane, mai arată raportul BNM.

Depozitele cu dobândă, constituite de persoanele juridice şi fizica în băncile moldoveneşti în 2008, s-a majorat cu 21,95% şi au atins nivelul de 24,7 miliarde de lei (circa 2,4 miliarde de dolari SUA).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE