Potrivit serviciului de presă al MAE român, Cristian Diaconescu a vorbit cu omologul său francez Bernard Kouchner despre aspecte privind parteneriatul european în cadrul Comisiei Europene și a UE în perspectiva modificărilor din 2009, precum și aspecte regionale, globale privind vecinătatea UE, Balcanii de Vest și situația din Orientul Mijlociu.

De asemenea, ministrul român de Externe, invitat la Paris de omologul său, Bernard Kouchner, s-a întâlnit și cu reprezentanții cercurilor de afaceri franceze, cărora le-a explicat că printre măsurile economice pe care guvernul român le are în vedere pentru perioda de criză sunt creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, neimpozitarea profitului reinvestit, capitalizarea a două bănci unde statul este proprietar - CEC Bank și Eximbank - și creșterea fondurilor pentru stimularea exporturilor. Toate acestea în condițiile în care cota unică de 16% va fi menținută.

Oportunitățile de afaceri care decurg din cooperarea bilaterală directă sunt construirea unei linii TGV (tren de mare viteză) Paris - Viena – București – Constanța, proiectul gazoductului Nabucco și realizarea unui pod de competitivitate sau de proiecte comune în industria aeronautică și de apărare, a mai subliniat ministrul român de externe.

Cu această ocazie, Diaconescu a precizat că Franța este al treilea partener comercial al Romîniei, al patrulea investitor strategic și primul partener în privința infrățirilor instituționale între diverse localități. Diaconescu le-a mai spus oamenilor de afaceri francezi că investițiile franceze directe în România au depățit deja 2 miliarde de euro și că Franța reprezintă o piață atractivă pentru exporturile românești.

Vizita a avut loc sub auspiciile relațiilor privilegiate dintre România și Franța, marcate de semnarea la București, în februarie 2008, de către președinţii României și Franței, a Declarației comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între cele două țări și de perspectivele deosebite deschise cooperării bilaterale pe palierele politic și de securitate, economic, tehnologic, mediu, cultural-științific și invățământ, în conformitate cu prevederile Foii de parcurs.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE