Şi de această dată, ca şi în anii trecuţi, Primăria a organizat întâlniri separate cu cei 55 de veterani ai Armatei Române şi cei 81 ai Armatei Sovietice. Aceştia au primit câte un pachet cu produse alimentare şi 500 de lei din partea administraţiei publice locale.
Cei prezenţi în sală au preferat să-şi amintească despre ziua în care au fost anunţaţi că războiul a luat sfârşit, decât de cea în care au fost nevoiţi să întoarcă armele în direcţie opusă.
“Eu am luptat şi împotriva comuniştilor şi împotriva fasciştilor”, îmi spune Slusari Victor, care a luptat în armata Română împotriva Germaniei în 1944. Din această cauză a fost persecutat, judecat şi a făcut 9 ani de închisoare.
“Ţin minte şi acuma ziua de 23 august 1944 când am îndreptat armele împotriva Armatei Germane. Noi am stat tot timpul în umbră şi nu am avut respectul cuvenit unui veteran de război”, povesteşte Toma Munteanu.
Veteranul mai are o dorinţă, aceea de a trece Prutul încă o dată ca să-şi vadă rudele şi prietenii din România. Primarul Dorin Chirtoacă crede că “Primăria poate facilita pentru veterani trecerea frontierei moldo-române” şi că va lucra în privinţa acestei probleme.
Am întrebat-o pe Maria Ulaeva, infirmieră în Armata Sovietică, ce-şi aminteşte despre acele zile de război. “Am încercat să dau uitării tot ce am trăit pe front, răniţii care strigau de durere, vagoane pline de soldaţi răniţi şi vuietul exploziilor şi a împuşcăturilor”. În schimb, Maria Ulaeva, îşi aminteşte de ultima zi de luptă când “în locul împuşcăturilor se auzeau strigăte bucurie, oamenii se îmbrăţişau şi plângeau de fericire că se vor putea întoarce acasă la cei dragi”.
Operaţiunea Iaşi-Chişinău, cunoscută în literatura de specialitate şi ca Bătălia pentru România, se referă la luptele din răsăritul României dintre Armata Roşie şi aliaţii germano-români de la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie 1944. Operaţiunea s-a încheiat cu pierderi de ambele părţi, modificarea liniei frontului şi ieşirea României din război (23 august 1944) de partea Axei (Germania-Italia-Japonia) şi trecerea ulterioră de partea Aliaţilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE