Situație complicată în justiția moldovenească după Curtea Supremă a Justiției a anulat toate deciziile Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procuraturii (CSP). Mai precis, 21 de decizii ale Curții Supreme de Justiție au dat câștig de cauză celor care au contestat hotărârile Comisiei Pre-Vetting. Aceste 21 de candidaturi, respinse anterior de Comisia Pre-Vetting, urmează să fie examinate repetat.

Președintele Comisiei parlamentare de profil Olesea Stamate spune că decizia  CSJ privind reevaluarea candidaților la funcția de membru în CSM și CSP reprezintă o încălcare evidentă a normelor legale și că unii judecători nu vor vetting, iar unele grupări corupte încearcă blocarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor.

„Am examinat o parte din decizii. În multe din ele am găsit un abuz clar, o încălcare evidentă a normelor legale. Cu atât mai clară este intenția de a sabota, când vedem ca toate deciziile au fost anulate. Deci nu s-a examinat temeinic, să se vadă dacă într-adevăr unele merita a fi întoarse la evaluare sau nu” a scris Olesea Stamate pe Facebook.

Potrivit ei, deciziile au fost emis intenționat după votarea în parlament a Legii Vettingului și după încheierea sesiunii parlamentare.

„Probabil cel mai important - din momentul în care judecătorii rămași la CSJ au primit notificarea de la comisia vetting - din momentul căreia ei au 20 de zile la dispoziție sa decidă dacă merg la vetting sau demisionează. Or, înainte de a-și depune cererile de demisie, au decis sa dea un ultim mesaj, o ultima încercare de a sabota reforma”,a spus Stamate.

Amintim că pe 1 august, Curtea Supremă a Justiției a anulat toate deciziile Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procuraturii (CSP).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE