Anul viitor va fi unul dintre cele mai fierbinți înregistrate vreodată, iar temperaturile medii globale vor fi cu aproximativ 1,2°C mai mari decât erau înainte ca oamenii să înceapă să influențeze schimbările climatice, conform previziunilor Oficiului britanic de meteorologie, precizează The Guardian.

Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi al zecelea an consecutiv în care temperaturile medii globale vor depăși cu cel puțin 1°C față de cele din perioada preindustrială, adică perioada 1850-1900.

Cel mai cald an actual din înregistrările care datează din 1850 este 2016, un an în care s-a înregistrat un model climatic "El Niño" în Pacific, care ridică temperaturile globale, notează stiriletvr.ro

Prof. Adam Scaife, șeful departamentului de predicții pe termen lung de la Met Office, a declarat: „Fără un El Niño precedent care să stimuleze temperatura globală, este posibil ca 2023 să nu fie un an record, dar cu creșterea de fond a emisiilor globale de gaze cu efect de seră care continuă în ritm alert, este probabil ca anul viitor să fie un alt an notabil în această serie".

Dr. Nick Dunstone, de la Met Office, care a condus prognoza temperaturii globale pentru 2023, a declarat: „Temperatura globală din ultimii trei ani a fost influențată de efectul unei perioade prelungite de La Nina - când în Pacificul tropical se înregistrează temperaturi mai scăzute decât media la suprafața mării.

Dr. Doug Smith, un expert de frunte al Met Office în predicția climatică, a adăugat: „Faptul că temperaturile medii globale se situează la 1°C, sau peste, timp de un deceniu maschează variația considerabilă a temperaturilor în întreaga lume.

„Unele locații, cum ar fi Arctic, s-au încălzit cu câteva grade din perioada preindustrială."

Met Office prognozează o temperatură medie globală cu 1,08°C și 1,32°C peste cea din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Anul trecut, Met Office a prezis că în 2022 temperatura globală va fi între 0,97°C și 1,21°C peste nivelurile preindustriale, cu o estimare centrală de 1,09°C.

Datele pentru anul care se încheie în octombrie sugerează că temperatura este cu aproximativ 1,16°C peste cea din era preindustrială.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE