Blue Monday - mit sau realitate? Toată lumea a auzit de Blue Monday sau de „cea mai depresivă zi din an”, dar câți dintre noi știm cum a apărut acest concept și cum s-a dezvoltat de-a lungul anilor?

Află din rândurile de mai jos când și cum a luat naștere Blue Monday.

Ce este Blue Monday și cum a apărut

Conceptul de cea mai depresivă zi din an îi aparține lui Cliff Arnall, psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff.

Iar numele de Blue Monday a fost prima dată folosit în 2005 într-o campanie de publicitate realizată de compania britanică Sky Travel.

Pentru a-și susține teoria cu cea mai tristă zi din an, Cliff Arnall a creat o formulă matematică. Pentru a realiza formula, psihologul Cliff Arnall a luat în considerare mai multe aspecte: perioada de după Crăciun și obiectivele oamenilor pentru noul an, vremea din lunile de iarnă, facturile la utilități care sunt mai crescute în perioada de iarnă, și motivația redusă a oamenilor. Acestea sunt cauzele apariției depresiei sezoniere.

Formula Blue Monday

În formulă: 

- exprimă condițiile meteorologice,
d -debitul (diferența între datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti),
T - timpul scurs de la Crăciun,
Q - timpul scurs de la începutul Anului Nou,
M - nivel motivațional scăzut,
Na - necesitatea de a acționa
D - salariul

Cu toate acestea, în ciuda faptului că depresia sezonieră este o afecțiune susținută și dovedită de studii medicale clinice, conceptul de Blue Monday, anunțat de psihologul Cliff Arnall, a stârnit multe controverse, iar colegii de breaslă au spus că este mai degrabă o pseudoștiință.

Mai mult decât atât, așa zisa formulă a psihologului „calculează” concepte care nu pot fi cuantificate în mod real, și sunt total diferite, precum „nivel scăzut de motivaţie”, „necesitatea de a acționa”, astfel că este greu de crezut că poate fi integrată în matematică. Atunci, criticii conceptului l-au acuzat că în realitate voia să promoveze serviciile agențiilor de turism pentru vânzarea de vacanțe, ca o contrapondere a depresiei. 

Ulterior, psihologul Cliff și-a cerut scuze pentru că a lansat conceptul de Blue Monday și a realizat o campanie de comunicare prin care a încercat să transmită un mesaj: oamenii ar trebui să facă tot ce le stă în putință să-și mențină sănătatea mintală.

Stări emoționale și psihice resimțite în perioada de iarnă

Potrivit publicației Health Europa, în lunile de iarnă, persoanele care suferă de tulburări psihice pot dezvolta și alte afecțiuni, precum tulburare afectivă sezonieră (TAS). Mai exact, vremea rece, zilele mai scurte și grija financiară pot determina tulburări de dispoziție sau pot accentua starea persoanelor care suferă de tulburări afective. 

Pentru a-i ajuta pe oameni să-și îmbunătățească starea psihică, psihologul dr. Claire Vowel le recomandă să-și formeze noi obiceiuri.

Dr. Claire a spus că noile obiceiuri pot ameliora anumite afecțiuni precum depresia și anxietatea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE