Un tarif de 10 lei per metru cub de gaz a stârnit controverse între autorităţile de la Chişinău şi başcanul Autonomiei Găgăuze. În timp ce Eugenia Guţul anunţă că a semnat un contract cu o companie turcească pentru livrarea gazului în regiune la un preţ de doar 10 lei pentru un metru cub, ministrul Energiei, Victor Parlicov spune că acest lucru nu este posibil, iar declaraţiile başcanului sunt falsuri. De cealaltă parte, preşedintele Maia Sandu susţine că dacă UTA Găgăuzia va reuşi să importe gaz la un preţ atât de mic, atunci acesta va fi distribuit tuturor cetăţenilor.

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Energiei Victor Parlicov a mai declarat că autorităţile centrale încearcă să găsească soluţii pentru a livra gaz ieftin tuturor consumatorilor din ţară, nu doar pentru cei din Taraclia, Orhei sau Găgăuzia.

 „Noi, Guvernul am fi fost extrem de fericiţi dacă ar fi gaz pe piaţă cu preţurile care sunt indicate în contractele celea pentru anumite regiuni. Dacă ar fi aşa preţ, am fi cumpărat şi noi gaz pentru toţi cetăţenii din Republica Moldova, dar nu pentru regiuni anumite. Energocom toată vara a vânat şi a potrivit momentul să luăm gaz la cele mai bune preţuri”, a spus Parlicov

Ba, mai mult, potrivit lui, compania turcească la care face referire başcanul Găgăuziei neagă semnarea contractului de livrare a gazului în regiune. Iar compania moldovenească Nordgaz Furnizare care, la fel, figurează în respectivul contract, nu a avut nicio activitate din 2020, de când a obţinut licenţa.

 "Hai să fim serioşi, s-au adunat câţiva oameni, unul care se ocupă de gaz din Turcia, unul care se ocupă cu coptul pâinii din Germania, cu încă nu ştiu ce companie care nu a avut nicio activitate din Bălţi, şi iată amuş noi vom ferici poporul găguz, bulgăresc şi orheian cu gaz ieftin. Sunt nişte poveşti de adormit copiii”, a mai spus Parlicov

La finalul conferinței, ministrul Parlicov s-a adresat cetăţenilor în limbile rusă, găgăuză şi bulgară.

La rândul său, guvernatorul Autonomiei Găgăuze, Eugenia Guţul, a scris pe Telegram că este indignată de declaraţiile ministrului Energiei. Potrivit lui Guţul, contractul a fost elaborat de profesionişti şi semnat de compania din Turcia, precum şi de cea din Moldova care urmează să distribuie gazul.

De cealaltă parte, şeful statului, Maia Sandu, a declarat la un post privat de televiziune că în cazul în care başcanul UTA Găgăuzia Eugenia Guţul va reuşi să aducă gaz mai ieftin, atunci acesta va fi furnizat tuturor cetăţenilor.

 „Dacă ajung 10 milioane de metri cubi gratis, îi luăm la Energocom şi îi împărţim la toată ţara. Dacă vine acest volum de gaze gratis nu îl va trimite nimeni înapoi, îl vom lua şi-l vom da tuturor cetăţenilor din Republica Moldova”, a spus Sandu

În prezent, consumatorii de pe malul drept al Nistrului achită un tarif de 18 lei şi 6 bani pentru un metru cub de gaze naturale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE