Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea ca autoritățile din Transnistria să ceară includerea teritoriului în componența Federației Ruse la congresul „deputaților de toate nivelurile” din 28 februarie.

„Nu sunt sigur că săptămâna viitoare transnistrenii, sau oricine se va reuni acolo, vor recurge la acest pas. Nu sunt sigur de asta din informațiile pe care le am”, a declarat Volodimir Zelenski duminică, la o conferința de presă din cadrul forumului „Ucraina. Anul 2024”, notează NewsMaker.md

Întrebat dacă Ucraina va oferi asistență militară în eventualitatea în care regiunea transnistreană va cere alipirea la Rusia, Volodimir Zelenski a spus că nu a primit o astfel de solicitare.

„În primul rând, avem un război în desfășurare. În al doilea rând, suntem în război cu Federația Rusă. În al treilea rând, Moldova nu ne-a abordat cu astfel de solicitări”, a răspuns liderul de la Kiev.

Și Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei a precizat că informația potrivit căreia regiunea transnistreană ar urma să ceară includerea în Rusia „nu corespunde realității”.

„Răspândirea de informații despre astfel de intenții are toate caracteristicile unei campanii deliberate de dezinformare, menită să destabilizeze situația din regiune”, a comunicat GUR.

Liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului.

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă. Într-o reacție, Chișinăul a declarat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. 

Ultimele acțiuni ale regimului separatist de la Tiraspol, inclusiv convocarea așa-zișilor „deputați de toate nivelurile” pentru a adopta o declarație adresată Moscovei, ar constitui un „răspuns” al Federației Ruse la pretinse „înțelegeri secrete” între Kiev și Tiraspol.

Mai exact, Transnistria ar urma să deschidă pe teritoriul său un coridor de rezervă pentru transportarea cerealelor ucrainene, iar Kievul - să medieze cu Chișinăul găsirea de soluții pentru problemele economice ale regiunii, scriu bloggerii militari ruși pe canalul rusesc de Telegram „Rybar”, citați de newsweek.ro.

Potrivit bloggerilor militari ruși, în cadrul întâlnirii recente dintre liderul separatist Vadim Krasnoselski și responsabilul de dosarul transnistrean în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Păun Rogovei, oficialul de la Kiev a propus deschiderea unui coridor pe teritoriul regiunii transnistrene pentru transportul cerealelor ucrainene.

Relațiile cu Kievul ar fi importante și pentru regiunea separatistă, care și-ar dori restabilirea schemelor comerciale anterioare de până la introducerea de către Chișinău a taxelor vamale, în conformitate cu prevederile noului Cod Vamal.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE