Aproximativ douăzeci de șefi de stat și de guvern, majoritatea din Europa, se vor reuni luni la Paris, la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, pentru a susține Ucraina. La întâlnire vor participa marea majoritate a liderilor europeni, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz și președintele polonez Andrzej Duda, precum și prim-miniștri din aproximativ 15 țări UE. La reuniune vor participa și reprezentanți ai Statelor Unite și Canadei și ministrul de externe al Marii Britanii, David Cameron.

Discuțiile de la Paris vor avea loc într-un moment în care sprijinul SUA, care este important pentru Kiev, este încă blocat în Congres, iar Emmanuel Macron va cere Europei să facă o „recunoaștere colectivă” împotriva Rusiei, notează Le Figaro.

Întâlnirea va discuta, de asemenea, numărul tot mai mare de atacuri cibernetice și eforturi de dezinformare din partea unei Rusii din ce în ce mai agresive, a spus Palatul Elysee.

Scopul discuțiilor este de a „mobiliza și explora toate mijloacele de sprijin efectiv pentru Ucraina”, a spus Palatul Elysee într-un comunicat.

"Este vorba de... să confirmăm că nu suntem obosiți și că suntem hotărâți să învingem agresiunea rusă. Vrem să transmitem un mesaj clar lui Putin că nu va câștiga în Ucraina",

Deși nu sunt planificate noi anunțuri de ajutor, reuniunea de la Paris va căuta modalități de a „acționa mai bine și mai decisiv”, în timp ce Kievul a declarat duminică că jumătate din armele vestice promise sosesc cu întârziere .

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE