Oficialități din Republica Moldova, din Polonia, dar și zeci de oameni îndurerați, cu ochii în lacrimi au participat, în dimineața zilei de marți, 13 aprilie la o slujbă de comemorare a victimelor tragicului accident de la Smolensk în care a murit președintele Poloniei, Lech Kaczynski și alți demnitari de la Varșovia.
Începând cu ora 10:00, un sobor de preoți au oficializat la Catedrala ”Nașterea Domnului” slujba și au pomenit sufletele oficialilor polonezi decedați sâmbătă, 10 aprilie, la ora 10:56 minute.
Preasfințitul Petru, episcopul mănăstirii Hâncu a spus: ”trăim în lumea aceasta unde nemiloasa moarte răpește viețile copiilor, maturilor, bătrânilor, a tuturor. Recunoaștem că suntem nemuritori, dar nu este cineva să spună că dorește moartea. Dar ea nu se uită la dorințele noastre, nu caută ești bogat sau sărac, învățat sau neînvățat. Ea vine neinvitată și distruge viața celor din jur. Astăzi, suntem aici pentru a-i ajuta cu rugăciune pe cei care ne-au părăsit pentru a le fi iertate păcatele. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”     
Premierul Vlad Filat a menționat că trebuie să ne solidarizăm cu poporul polonez în asemenea clipe ”care este greu să le descrii, este o tragedie imensă”.
Ecaterina a venit să depună o lumânare pentru sufletele celor decedați la Smolensk rugându-se pentru ei. ”Mă rog pentru persoanele care au decedat și înțeleg poporul polonez, îi susțin și ne vom ruga și în continuare", a menționat Ecaterina.
Amintim că oficialii polonezi urmau să participe la ceremonia de omagiere a celor peste 22.000 de ofiţeri din ţara sa, ucişi în primăvara anului 1940 în pădurea de la Katyn.
În Polonia începând de luni a fost declarată săptămână de doliu, iar în R. Moldova ziua de 13 aprilie a fost declarată zi de doliu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE