Procurorii exclud versiunea potrivit căreia Eugen Ţapu şi Maxim Caneşcev ar fi decedat în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, se arată într-un comunicat de presă a Procuraturii Generale.
Recent, informează serviciul de presă al Procuraturii, rezultatele expertizelor au demonstrat că, în cazul cetăţenilor Ţap şi Caneşciev s-au confirmat diagnosticele iniţiale, prin urmare fiind exclusă legătura de cauzalitate şi în timp a deceselor cu evenimentele de acum un an.
Astfel, potrivit raportului de examinare, moartea lui Eugen Ţapu a survenit cu 2-3 săptămâni înainte de examinarea cadavrului, iar decesul lui Maxim Caneşciev a survenit în luna martie 2009.
La începutul lui februarie curent, procurorii au întreprins măsuri în comun cu medicii legişti şi alţi specialişti în domeniu în vederea revizuirii concluziilor primare privind motivul decesului lui Ion Ţîbuleac - căderea de la înălţimea unui pilon electric.
Comisia de medici legişti a considerat că pentru stabilirea concretă a originilor leziunilor corporale este necesară investigarea medico-legală specială suplimentară.
Concomitent, procurorii urmează să identifice şi să interogheze persoanele despre care s-a scris în presă că ar fi martori oculari ai reţinerii la 7 aprilie 2009 de către poliţişti, a lui Ion Ţîbuleac.
Amintim că familia lui Eugen Ţapu declara anterior că pe corpul tânărului existau urme de violenţă, în timp ce Procuratura Generală susţine că Eugen a fost găsit strangulat cu şireturile de la încălţăminte într-un bloc din capitală.
Despre Ion Ţâbuleac martorii afirmă că corpul neînsufleţit al tânărului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o maşină albă, marca Niva, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne. Acesta avea coastele rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat.
Maxim Canişcev, un tânăr de 20 de ani, a fost găsit mort în lacul Ghidighici din suburbia mun. Chişinău la 19 aprilie.