În perioada 23-24 martie la birourile electorale teritoriale din Transnistria, cetăţenii cu drept de vot îşi pot exprima prealabil opţiunea lor pentru alegerea deputaţilor consiliilor locale, în cadrul scrutinului preconizat pentru duminică, 28 martie.
La această votare pot participa transnistrenii care în ziua alegerilor se vor afla în afara regiunii. Anunţul a fost făcut public de către preşedintele CEC a autoproclamatei Republica Moldovenească Nistreană, Piotr Denisenco, în cadrul unei conferinţe de presă la Tiraspol.
 „Au fost înregistraţi peste 640 de candidaţi. În medie, pentru un mandat de consilier vor lupta de la unu la opt candidaţi. Printre ei se numără şi candidaţi care vor să devină deputaţi pentru al doilea şi al treilea mandat. Un grup de candidaţi la funcţiile de deputat îl constituie reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii. Prezenţa la urne în Transnistria ar putea fi de 35%”, consideră Denisenco.
Alegătorii transnistreni vor trebui să aleagă 323 de deputaţi din consiliile orăşeneşti şi raionale. Alegerile se desfăşoară după circumscripţiile uninominale şi vor fi declarate valide dacă la urne se vor prezenta cel puţin 25% din alegători.
Alegerile locale vor fi supravegheate de observatori internaţionali din Rusia, Osetia de Sud, Anhazia, Nagorno Karabah şi din Găgăuzia.
La Tighina, odată cu alegerile locale, se va desfăşura şi un referendum local pentru instalarea unui monument generalului rus Alexandr Lebedi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE