„Lui Băsescu i s-au năzărit 4 milioane de români în Republica Moldova, după ce a consumat o cantitate excesivă de whisky, dar recensământul din 2004 a arătat că doar 2,5% se consideră români”, a declarat Voronin în cadrul unei conferinţe de presă organizată în contextul unui decret recent al preşedintelui interimar de la Chişinău, Mihai Ghimpu, prin care a declarat data de 28 iunie 1940 Zi a ocupaţiei sovietice şi a cerut retragerea imediată a trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
 Voronin consideră că acest decret a fost emis la iniţiativa Bucureştiului, fiind o continuare a declaraţiei lui Băsescu despre faptul că trupele ruse din Transnistria reprezintă o ameninţare la adresa României. „Toate aceste acţiuni nu sunt din capul lui Ghimpu, dar a consilierilor români. Despre ce suveranitate şi independenţă poate fi vorba?”, a declarat Voronin.
 De asemenea, Voronin a calificat politica României faţă de R. Moldova drept „revanşardă”, spunând că România doreşte să repete ce a făcut în 1918 – anexarea Basarabiei.
 Potrivit lui Voronin, „România şi-a cumpărat dreptul de a se comporta aşa cum doreşte faţă de Republica Moldova” permiţând deschiderea SUA deschiderea a două baze militare pe teritoriul său.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE