17 deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar urma să rămână fără imunitate parlamentară, după ce în data de 9 mai, la marșul ”Victoriei”, au purtat panglica Sfântul Gheorghe, fiind interzisă prin lege de către majoritatea parlamentară.

Juristul Teodor Cârnaț a declarat pentru POLITIK.MD că, dacă parlamentarii nu vor plăti amenda contravențională ar trebui să fie obligați să muncească în folosul comunității, însă nu în biroul de parlamentar.  

”De obicei executarea muncii neremunerate are loc în locurile sociale, de utilitate publică: măturători, gunoieri, la morgă ș.a”, a declarat Cârnaț.

Cârnaț a menționat că dacă parlamentarii BCS nu se vor prezenta la ședința Parlamentului, asta nu-i scutește de responsabilitate și, oricum, vor rămâne fără imunitate parlamentară pe acest capăt de acuzare.

”Ședința nu se amână dacă deputații vizați nu sunt prezenți la ședință. Este important ca majoritatea parlamentară să susțină ridicarea imunității parlamentare pe acest capăt de acuzare”, a declarat Cârnaț.

Iată lista deputaților care ar urma să rămână fără imunitate parlamentară la ședința de mâine a Parlamentului.

Greceanîi Zinaida; Batrîncea Vlad; Reidman Oleg; Țîrdea Bogdan; Starîș Constantin; Pilipețcaia Alla; Smirnov Eduard; Cunețchi Tatiana; Gagauz Fiodor; Răilean Adela; Odnostalco Vladimir; Novac Grigore; Lebedinschi Adrian; Burduja Petru; Voronin Vladimir; Caraman Diana; Rusol Nicolae.

În privința deputaților sus-menționați, procurorii urmează să expedieze procesele contravenționale către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului care urmează să se întrunească și să acorde un aviz.

Legislația națională prevede amenzi de la 4500 la 9000 lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore aplicată persoanelor fizice și 9000 - 18000 lei pentru persoane cu funcție de răspundere care confecționează, vând, răspândesc, dețin și utilizează public atributele și simbolurile general cunoscute în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

CITEȘTE ȘI: Reacția socialiștilor la anunțul că Robu va merge în Parlament să ceară ridicarea imunității a 17 deputați din BCS

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE