Premierul Republicii Moldova, aflat în vizită la Ankara, a primit în dar o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare. Vlad Filat i-a solicitat lui Erdogan să aducă originalul la Chişinău.
Vlad Filat a primit joi în dar de la premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, originalul căreia se află la Palatul Topkapi din Istanbul. Evenimentul a avut loc după conferinţa de presă susţinută la Casa Guvernului Turc de către cei doi premieri. Vlad Filat a mulţumit pentru preţiosul dar, menţionând că, pentru a avea viitor, fiecare stat trebuie să-şi cunoască trecutul şi eroii. “Această sabie va fi expusă într-un loc unde fiecare doritor să o poată vedea”, a precizat Vlad Filat.
Premierul turc a spus că Domnitorul Ştefan cel Mare este cunoscut atât în România, cât şi în Republica Moldova. “Cu ani în urmă, o replică similară am dăruit României. Acum replica sabiei Domnitorului Ştefan cel Mare o dăruim Moldovei. La primăvară, cînd voi vizita ţara Dvs., vreau să îmi arătaţi unde aţi expus-o”, a spus Premierul turc.
Vlad Filat a solicitaat premierului turc ca originalul sabiei domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt să fie expus pentru câteva zile în Republica Moldova, cu ocazia vizitei lui Erdogan în R Moldova. “Personal vă garantez securitatea preţiosului vestigiu”, a mai spus Vlad Filat.
Înaintea conferinţei de presă, cei doi remieri au participat la ceremonia se semnare a şapte acorduri de colaborare de către membrii Cabinetelor de Miniştri din cele două state. “Semnarea Acordului privind abolirea regimului de vize va intensifica şi mai mult cooperarea între statele noastre în domeniul economic, politic, dar şi turistic. De altfel, la momentul de faţă volumul schimburilor comerciale este de 450 de milioane de dolari. Planificăm ca, până la finele anului, să ajungem la cifra de 500 de milioane de dolari SUA, iar în anul 2015 – 1 miliard de dolari”, a spus premierul turc.
 “Un alt aspect despre care am discutat s-a referit la găgăuzii din Republica Moldova. Această regiune autonomă este o punte de prietenie între noi. Eu cunosc atitudinea premierului Vlad Filat faţă de această regiune şi, în cadrul vizitei pe care o voi efectua în Moldova în primăvara anului viitor, vom merge împreună şi în Găgăuzia”, a anunţat Erdogan. Oficialul a precizat că cele două state sunt apropiate, dar vor avea o relaţie şi mai consolidată după semnarea Acordului de Liber Schimb şi al Parteneriatului Strategic.

De asemenea, tot joi, la Ankara, ministerul Apărării din Republica Moldova şi cel din Republica Turcia au semnat un protocol de cooperare în domeniul cartografiei. Documentul a fost semnat de Vitalie Marinuţa şi omologul său turc, Ismet Yilmaz. Solicitat de Moldpres, Vitalie Marinuţa a menţionat că documentul stabileşte realizarea proiectelor comune în domeniul cartografiei, cu accent pe schimbul de informaţii şi de experienţă în domeniul vizat, suportul tehnic, transferul de tehnologie, schimbul de materiale geospaţiale etc. Documentul mai stabileşte că părţile, pentru realizarea obiectivelor stabilite, vor organiza activităţi bilaterale în domeniul respectiv, în cadrul cărora se va efectua schimb de experienţă, cursuri de instruire a specialiştilor etc.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE