Liderul PLDM, Vlad Filat a comunicat ieri seara, în cadrul unei emisiuni de la postul național de televiziune Moldova1, că liderul PDM, Marian Lupu s-a angajat s-o sprijine pe ex-comunista Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al țării, însă foarte repede a renunțat la această poziție.
”Unii politicieni, cu principii și valori, foarte galant sărută mâna unei doamne, iar peste noapte își schimbă poziția. Dl Lupu s-a angajat  personal să o sprijine pe Greceanîi la funcția de președinte și acest lucru s-a întâmplat în ochii tuturor celor, care au participat la acea discuție. Dl Ghimpu nu a participat la acea discuție. Totul, însă s-a pus pe seama mea, ca ei să rămână curăței și în fața dlui Ghimpu și  a lui Voronin”, a declarat Vlad Filat.
În context, liderul liberal-democrat a specificat că totuși îl susține pe Lupu la funcția de președinte și îi acordă voturile necesare, însă acesta trebuie să-și asume anumite responsabilități.
„Nu avem alt punct de vedere decât cel care este stabilit în Acordul de constituire a Alianței. Noi îl vom sprijini pe Marian Lupu, dacă asta îşi doreşte dâsul, prin vot, nu prin declaraţii, la șefia statului. Noi îl vom sprijini şi în cazul în care nu vor fi asigurate cele 61 de voturi, însă dânsul trebuie să-și asume resonsabilități. Eu cred că la ora actuală, când există cele 62 de mandate, este firesc să identificăm formula în care președintele să fie ales”, a spus Filat.
Potrivit lui, situația se împiedică în faptul că Lupu își dorește să fie președinte, Ghimpu – speaker, iar Dodon nu vrea să voteze vreun candidat al Alianței.
”Dorința dlui Lupu de a candida la funcția de președinte și nedorința dlui Ghimpu de a discuta altă candidatură, pentru că așa scrie în accord: dlui Lupu îi revine funcția de președinte, iar lui Ghimpu funcția de speaker. Dacă Lupu nu devine președinte, desiur dl Ghimpu nu poate ajunge speaker. Noi aici ne-am împotmolit. Pe de partea cealaltă dl Dodon nu va vota vreun candidat al Alianței. Noi, cei din PLDM avem 31 de mandate cu care contribuim, însă nu putem de unii singuri alege un președinte. Noi, ca partid, ne dorim să alegem preşedintele, dar nu vom participa la schimbarea actului de guvernare pe cea a președintelui”, a conchis președintele PLDM.  

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE