politik.mdViktor Ianukovici a devansat-o pe Iulia Timoşenko în turul doi al alegerilor prezidenţiale, duminică, 7 februarie, potrivit rezultatelor parţiale anunţate de Comisia Electorală de la Kiev. Canidatul prorus a câştigat 49,2% din voturi, în timp ce premierul Timoşenko a obţinut 45,2%.
Victor Ianucovici, care pornea ca favorit după cele 10 procente avans pe care le-a avut în primul tur de scrutin îşi ia astfel revanşa în faţa celei supranumite “ţarina gazului”, după ce aceasta din urmă a condus în urmă cu 5 ani protestele de stradă ale Revoluţiei Portocalii.
În urma protestelor, instant a anulat rezultatele votului suspectat că a fost fraudat în favoarea protejatului Kremlinului. Calea spre funcţia supremă în stat a fost astfel deschisă pentru pro-occidentalul Victor Iuşcenko. În alegerile din 2009, Iuşcenko, al cărui mandat a fost presărat cu scandaluri politice care au blocat practic actul legislative, nu a reuşit nici măcar să se califice în turul secund.
Victor Ianukovici are 59 de ani şi este cunoscut pentru înclinaţiile sale proruse. De altfel, tocmai această rusofilie i-a adus detronarea în 2005. Totuşi, în 2010, Kremlinul spunea că o preferă pe Iulia Timoşenko. Ianucovici a lucrat mai întîi ca mecanic, apoi, odată ce a încheiat studiile de inginerie a ajuns în fruntea unei companii de transport.
Pe când avea 17 ani, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru tâlhărie, dar a fost eliberat după câteva luni petrecute încarcerat. În 1970 avea să fie condamnat iar, la 2 ani de detenţie, pentru furt şi violenţe. Opt ani mai târziu, Curtea Regională Doneţk l-a exonerat pe Ianukovici.

Rezultate

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE