censor.net.uaGuvernul rus a distrus joi cu buldozerul tone de brânză şi fructe de import şi a ars o grămadă uriaşă de şuncă, pentru a arăta în mod public că-şi respectă embargoul impus alimentelor occidentale în urmă cu un an, pe fondul crizei din Ucraina, relatează BBC News online.
Operaţiunea a marcat astfel un an de la embargoul impus de Moscova importurilor unor produse alimentare, ca răspuns la sancţiunile adoptate de Occident împotriva sa după ce a anexat Crimeea.
Distrugerea alimentelor a provocat un val de furie în rândul activiştilor împotriva sărăciei, care subliniază că ar fi putut să le fie oferite săracilor.
Un compresor a avut nevoie de o oră să distrugă un munte de nouă tone de brânză. Alt lot urma să fie indendiat. Cutii de şuncă au fost, de asemenea, incinerate. Piersici şi tomate urmau să fie distruse cu ajutorul unor tractoare.
Foamete
Lideri religioşi ruşi s-au declaraţi indignaţi de această operaţiune a Moscovei. Unul a catalogat aceste acţiuni ca "nebuneşti, prosteşti şi josnice".
Rusia a suferit în trecutul recent valuri de foamete notorii, care au afectat milioane de oameni.
Peste 258.000 de oameni au semnat o petiţie online prin care-l îndeamnă pe preşedintele Vladimir Putin să ofere hrana din Occident.
Potrivit autorilor petiţiei, embargoul impus unor produse alimentare a condus la creşterea preţurilor şi la penurii care provoacă dificultăţi reale.
Inflaţia la preţul alimentelor a atins 20%.
Ajutor
Fostul premier rus Mihail Kasianov a declarat că aproximativ 20 de milioane de cetăţeni ruşi trăiesc sub pragul sărăciei. Distrugerea alimentelor respective este, astfel, dovada unui "adevărat triumf al umanismuui" conducerii ruse, a denunţat el ironic.
Uniunea Europeană (UE) oferă ajutoare exportatorilor de produse lactate, de fructe şi legume, pentru a atenua impactul embargoului rusesc.
Comisia Europeană (CE) a anunţat săptămâna trecută că menţine o "plasă de siguranţă" pentru sectorul lactatelor până în martie 2016, iar pentru producătorii de fructe şi legume până în iulie 2016.
Agricultori francezi au blocat drumurile publice, iar în Belgia au avut loc proteste similare. Ei cer preţuri mari pentru produse, subliniind că depun eforturi să rămână în afaceri.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE