Peste o sută de mii de vizitatori sunt așteptați, azi şi mâine, la Ziua Națională a Vinului cu genericul „Vinul nostru cucereşte lumea”, ediția din acest an, a XXII-a la număr, celebrează un deceniu de succese ale Vinului Moldovei

Aceasta este considerată cea mai mare sărbătoare și unica zi națională din lume, dedicată Vinului Moldovei și tradițiilor noastre în vinificație. Tradițional, evenimentul se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit autorităţilor, cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va aduna circa o sută de vinificatori, reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei”, care își vor prezenta  creațiile: vinurile consacrate, care le-au adus medalii la competițiile internaționale, vinuri din noua roadă și noi lansări. De asemenea, Ziua Vinului va fi sărbătorită şi la multe vinării şi crame din ţară.

Evenimentul va avea loc în contextul celei de-a zecea aniversări a lansării brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), pe plan internațional.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial “Ziua Naţională a Vinului”, s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din ţară, în primul weekend din luna octombrie, după recoltarea strugurilor. Festivalul celebrează tradiţiile bogate ale vinificaţiei în Moldova, care datează din secolul al XV-lea. Scopul manifestării constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a Moldovei pe traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile populare.

Peste 2% din podgoriile de viță-de-vie din lume sunt situate pe meleagurile Moldovei. Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind şi un exportator important din întreaga lume. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei ţării noastre. Vinurile moldoveneşti sunt importate de peste 70 de ţări din diferite colţuri ale lumii.

Moldova este cunoscută pentru cele mai lungi galerii subterane din lume. În 2005, colecția „Golden Collection" de la Mileștii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor "Guinness", ca find cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu aproximativ 1,5 milioane de sticle. Totodată, vinăria Cricova deține cel mai mare beci subteran de vinuri din lume, cu o lungime totală de 120 kilometri în care este păstrată Colecția Natională de vinuri.

În ultimul deceniu, calitatea vinurilor noastre a crescut considerabil, fapt confirmat si de cele 6000 medalii obținute la concursurile internaționale de profil (dintre care 50% - medalii de aur). În anul 2022, Moldova a câstigat titlul de „Cel mai bun vin roșu" de pe mapamond. Distincția a fost acordată la „Concours Mondial de Bruxelles"- una dintre cele mai prestigioase competiții. În cadrul aceleiasi competitii, Republica Moldova a fost desemnată ca find „Cea mai premiată tară din Europa de Est".

Moldova este al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume, iar cea mai mare parte a vinurilor produse este destinată piețelor externe. Vinul Moldovei este exportat în peste 75 de tări ale lumii.

Unul din patru cetațeni moldoveni activi (150 000), este implicat direct sau indirect în industria vinului.

Industria vitivinicolă din Moldova a avut un rol semnificativ în economia țării, contribuind cu aproximativ 3% din PIB si 8% din totalul exporturilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE