Israel bombardează Fâșia Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a spus că Israel "este în război", iar ministrul Apărării a declarat că îl vor câștiga. Bilanțul victimelor din Israel a crescut la cel puțin 600 de morți și 2.000 de răniți. În Gaza, riposta israeliană a ucis aproape 400 de militanți palestinieni, potrivit armatei israeliene. Pe de altă parte, oficialii palestinieni spun că cel puțin 370 persoane au fost ucise în atacurile aeriene din Fâșia Gaza iar alte 2.290 sunt rănite. Armata israeliană susține că a preluat din nou controlul asupra majorității zonelor din sudul țării, dar luptele continuă în zonele apropiate de granița cu Gaza. Armata israeliană a început bombardamentele de noapte asupra obiectivelor din Fâșia Gaza.  Pe rețelele sociale au apărut imagini cu o coloană de tancuri și vehicule grele transportate pe platforme, îndreptându-se spre granița cu Fâșia Gaza. Israelul şi Fâşia Gaza sunt în război după o ofensivă militară surpriză declanşată sâmbătă dimineaţă de Hamas, care a lansat mii de rachete, a infiltrat luptători pe teritoriul israelian şi a capturat israelieni.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europenea creat o celulă de criză pentru monitorizarea situaţiei din Israel, iar până la moment nu sunt informații despre moldoveni printre victime sau prizonieri. Circa 13 mii de cetățeni moldoveni se află în Israel

 „Astăzi, guvernul Statului Israel a anunțat oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său. În acest context, amintim că Ambasada Republicii Moldova în Israel funcționează în regim de alertă, 24/7.  În cadrul MAEIE, a fost creată o celulă de criză, care monitorizează în mod continuu situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada țării noastre și alte instituții responsabile.

Până în acest moment, nu avem informații despre cetățeni ai Republicii Moldova care ar fi fost luați prizonieri sau ar fi printre victime. De asemenea, Ambasada Republicii Moldova a primit în jur de 30 de cereri de informații de la cetățenii noștri cu privire la statusul zborurilor comerciale. Cetățenii noștri sunt ghidați și asistați în aceste demersuri de către personalul diplomatic al ambasadei.

Aeroportul principal al țării, Ben Gurion, funcționează în mod obișnuit, iar zborurile sunt efectuate din terminalul 3. Spațiul aerian al Israelului este deschis. Una dintre cele două companii aeriene moldovenești continuă să opereze zboruri comerciale conform programului. În calitate de alternativă, cetățenii noștri pot utiliza rutele comerciale către București. Următoarele zborurile comerciale pe cursa Tel-Aviv - Chișinău sunt programate pentru: 10.10.2023; 11.10.2023; 12.10.2023 și 15.10.2023.

Reamintim importanța respectării cu strictețe a instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Ambasada noastră menține contact cu cetățenii noștri din Israel și cooperează strâns cu instituțiile israeliene relevante”, se arată în nota instituției.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a MAEIE.

nformații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: tel-aviv@mfa.gov.md

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 - gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 - pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: call.center@mfa.gov.md

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova condamnă cu fermitate atacul masiv asupra Israelului, actele de violență împotriva civililor, bombardamentele și luarea de ostatici. Într-o declarație, reprezentanții Comunității notat că „Israelul este forțat să îndure un alt război brutal, să-și apere dreptul la existență și drepturile poporului său la pace și securitate”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE