Problema propagandei și manipulării este pe agenda CCA-ului și este probabil cea mai mare provocare din această perioadă, iar lacunele din cadrul legislativ pun piedici pentru combaterea acesteia. Opinia aparține membrei Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Cristina Mîțu, informează Politik.md.
Fenomentul propagandei și manipulării vizează atâtpresa autohtonă, cât și cea din exterior, preluată și retransmisă în Republica Moldova. În context, CCA susține că CCA încearcă să manevreze cu anumite noțiuni din legislație, precum: pluralismul de opinii, echilibrul socio-politic, informația corectă, obiectivă și echidistantă.
„Radiodifuzorii noștri utilizează din ce în ce mai mult tehnicile de manipulare.  Ei fac uz de ascunderea sau selectarea informației și pun în prim plan simpatiile lor, față de unii actori politici sau unele grupuri de interese, și promovează informații în favoarea lor. De asemenea mai lansează și zvonuri pe car ele perpetuă toată ziua la știrile lor și emisiunile analitic-informative. Fac uz de intoxicarea țintei prin lansarea absurdă a informațiilor și tot așa încearcă să schimbe ntr-o altă luntre formarea opiniei cetățeanului și modificarea în general a concepției realului. Mai fac uz de selecția surselor. Parcă prezintă și asigură pluralismul de opinii, dar toate opiniile sunt în aceeași direcție. Sunt mulți experți care promovează aceeași idee, același mesaj. Mai este o tehnică interzisă de Codul audiovizualului și anume utilizarea tertipurilor de montaj. Se face o jonglare cu aranjarea materialelor, care este în defavoarea unui personaj sau actor politic, fie exacerbat îi face o imagine pozitivă”, a declarat Cristina Mîțu în cadrul celui mai recent club de presă tematic, organizat la Chișinău de Centrul de Jurnalism Independent.
Opinia a fost susținută și de jurnalistul Vitalie Călugăreanu, care susține că manipularea publicului se face de mai mulți actori, concertat.
„De exemplu, cineva a scris o prostie pe un blog, seara vezi că un post de televiziune a preluat prostia bloggerului și o aduce la nivel de thalk-show, a doua zi se fac știri din acest thalk-show, iar peste două zile aceeași problemă este dezbătută la alte trei posturi de televiziune. Sunt acțini concentrate, când li se spune aceeași prostie, aceeași minciună li se spune oamenilor de la diferite posturi de televiziune”, a completat acesta.
Clubul de presă în cadrul căruia au avut loc discuțiile a avut genericul ”Manipularea informațională-pericol și antidot pentru cititori” și a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în data de 2 decembrie 2015. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE