La un an de la câștigarea alegerilor parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate, care, la Chișinău, deține toate ramurile puterii a făcut prima remaniere a Cabinetului de Miniștri, ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu a fost înlocuit cu deputatul Vladimir Bolea. Fostul ministru a declarat că a aflat doar în această dimineață că a fost demis.
Pe coridoarele puterii se afirmă că nu va fi singura schimbare și că va urma și demisia ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală. Vom vedea dacă aceste voci se vor adeveri sau nu.
Remanierile transmit o imagine proastă pentru formațiunea politică aflată la guvernare: arată că echipa selectată pentru admninistrarea statului nu poate face față tuturor provocărilor.
Oamenii buni aflați în guvern nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor populației.
Acesta este motivul real al amânării schimbării miniștrilor - prin schimbarea miniștrilor Partidul Acțiune și Solidaritate recunoaște că echipa oamenilor buni nu este chiar atât de bună.
Schimbările care au loc în componența guvernului moldovean se suprapun cu creșterea neîncrederii populației în modul în care acesta administrează statul. Un sondaj al IMAS realizat pe un eșantion de 150 de cetățeni din peste 50 de localități arată că 60,1% dintre aceștia consideră că dificultățile și crizele prin care trece Republica Moldova sunt provocate mai degrabă de lipsa de competență a actualului Guvern.
Cauza principală a remanierilor este tocmai creșterea neîncrederii în capacitățile Cabinetului de Miniștri de a face față crizelor multiple, așadar momentul schimbării miniștrilor este bine ales. Felicitări pentru timing.
Ce vor schimba decidenții politici ai PAS, dl.Grosu/ dna.Gavrilița, în toamnă, atunci când, afirmă experții economici, crizele suprapuse vor atinge apogeul?
Nu mă bucur de prezența acestor crize multiple, mai ales în calitatea în care mă aflu de la o vreme, de șomer.
Partidul Acțiune și Solidaritate și-a asumat răspunderea în fața electoratului că va face față crizei pandemice și crizei economice create în urma lockdown-ului - ei au cerut populației "votați pentru vremuri bune", ceea ce s-a și întâmplat. Deci, în fața cetățenilor, care au crezut în aceste sloganuri electorale, echipa condusă de Maia Sandu, acțiune și solidaritate, este responsabilă de vremurile pe care le trăim. Vremuri, mai puțin bune, ca să nu spun altfel.
Va accepta, oare, în toamnă, ca răspuns la adâncirea crizei social-economice, președintele PAS, un guvern de salvare națională din care să facă parte și miniștrii tehnocrați? Nu cred. Cel mai probabil își va asuma răspunderea nominalizării unui alt prim ministru.
Rămân ancorat în a crede că cea mai bună soluție pentru găsirea unor ieșiri corecte și fără multe pierderi din aceste crize multiple o reprezintă coopatarea în calitate de experți guvernamentali a unor persoane care nu fac parte din PAS dar care au expertiză în managmentul crizelor.
Altfel nici un guvern de salvare națională nu va salva actualul partid de guvernământ de la criza care se prevede.