Valeriu Boboc, tânărul decedat în urma protestelor din 7 aprilie 2009, a fost decorat post-portem cu “Ordinul Republicii” pentru “spiritual de sacrificiu de care a dat dovadă acesta”. Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu a semnat în acest sens un decret prezidenţial pe care l-a dat citirii în cadrul mitingului de astăzi, 7 aprilie.
“Tată şi mamă, eu plec”, “acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Valeriu şi a plecat pentru totdeauna”, a spus îndurerat Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc. “Fiul meu nu a fost jefuitor sau criminal. Am impresia că Valeriu a fost ales ca victimă pentru că a fost un protestatar prea paşnic, iar cei vinovaţi vor răspunde pentru faptele lor în faţa lui Dumnezeu, Valeriu va avea grijă de asta de acolo de sus din ceruri”.
Îndurerată, mama lui Valeriu Boboc nu a putut scoate nici un cuvânt.
În memoria tânărului ucis în bătaie a fost ţinută o slujbă de comemorare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pe locul unde se presupune că a fost omorât. Preoţi de la Mitropolia Basarabiei au oficiat o slujbă religioasă pomenindu-I şi pe ceilalţi trei tineri decedaţi în urma evenimentelor din aprilie anul trecut. Este vorba de Eugen Ţapu, Maxim Canişcev, Ion Ţîbuleac.
Trecătorii au aprins lumânări şi au depus flori, iar preşedintele interimar Mihai Ghimpu a dat asigurări că responsabilii vor fi pedepsiţi, chiar dacă “aceasta nu îl va întoarce pe Valeriu la familia sa”.
Valeriu Boboc a fost găsit mort după noaptea protestelor. Prima versiune oficială a fost că tânărul de 23 de ani a murit din cauza intoxicării cu o substanţă necunoscută. La insistenţa familiei, tânărul a fost deshumat, iar expertiza medico-legală repetată cu participarea unui expert străin care au confirmat că decesul tânărului a fost cauzat de leziunile corporale incompatibile cu viaţa.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE