Războiul din Ucraina și așteptările referitoare la un posibil plan al Statelor Unite de a pune capăt conflictului va constitui capul de afiș la ediția din acest an a Conferinței de Securitate de la München.

Evenimentul va avea loc între 14 și 16 februarie și vor participa aproape 60 de șefi de stat sau de guvern și peste 100 de miniștri, potrivit directorului evenimentului, Christoph Heusgen, informează Agerpres cu referire la EFE.

Într-o conferință de presă la Berlin, Christoph Heusgen a declarat că pornește de la ideea că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa în persoană la Conferință, la fel ca vicepreședintele american JD Vance și emisarul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg.

„Trebuie să îi ascultăm pe amândoi pentru a vedea dacă prezintă un plan de pace pentru Ucraina”, a spus Heusgen.

El a subliniat, pe de altă parte, că orice plan de pace trebuie să includă garanții de securitate, deoarece nu există nimic care să asigure faptul că acceptarea unui acord de pace de către președintele rus Vladimir Putin înseamnă și respectarea lui.

„O spune cineva care a participat la Acordurile de la Minsk, care ar fi fost o posibilitate de pace și pe care Putin le-a călcat în picioare. Același lucru s-a întâmplat și cu alte acorduri, gândiți-vă la Memorandumul de la București sau la Carta de la Paris”, a adăugat el.

EFE menționează că există posibilitatea ca la München să aibă loc o întâlnire între Volodimir Zelenski, JD Vance și Keith Kellogg, însă nu și cu reprezentanți ai Rusiei, care nu au fost invitați la conferință.

„Motto-ul conferinței este pacea prin dialog. Dar atât timp cât Putin nu recunoaște guvernul lui Zelenski, considerăm că nu există o bază pentru dialog”, a mai declarat Heusgen.

Conferința de Securitate de la München este o platformă independentă de discuții privind politica de securitate care oferă, de asemenea, posibilitatea unor întâlniri informale între lideri.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE