Autoritatea britanică de reglementare a traficului aerian, NATS, a anunţat că norul de cenuşă ar putea ajunge în zona Scoţiei încă din noaptea de luni spre marţi, ceea ce l-a determinat pe preşedintele american, Barack Obama, să plece mai devreme din Irlanda către Londra.
"Ca urmare a previziunilor care indică prezenţa unor cantităţi semnificative de cenuşă vulcanică în spaţiul aerian scoţian", compania British Airways a decis, ca măsură de precauţie, să suspende legăturile aeriene cu Scoţia până la ora locală 14.00 (16.00, ora României).
Şi compania olandeză KLM a anulat 16 zboruri intre Amsterdam şi nordul Marii Britanii, după ce compania cargo Loganair a suspendat 36 de zboruri programate luni seară şi marţi dimineaţă, în majoritate curse interne în Scoţia, dar şi către Birmingham şi Belfast. La rândul lor, companiile Aer Lingus şi Easyjet au suspendat zborurile către Scoţia şi nordul Angliei.
Organizaţia europeană pentru securitate aeriană Eurocontrol a apreciat însă că nu se aşteaptă la închiderea spaţiului aerian nici marţi, chiar dacă norul de cenuşă vulcanică va afecta o parte din Europa. Norul ar putea ajunge joi în Franţa şi nordul Spaniei, în cazul în care emisiile vulcanice îşi vor menţine intensitatea.
Vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din Islanda, a început să erupă sâmbătă, norul de fum ridicându-se, în primele ore, până la o înălţime de circa 20 de kilometri.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE