Astăzi, 15 iulie,  este marcată la nivel mondial Ziua Mondială a Competenților Tinerilor. 

Obiectivele acestui demers au avut în vedere realizarea unor condiții socio-economice mai bune pentru tinerii de astăzi, ca mijloc de a aborda provocările legate de șomaj și pentru ocuparea forței de muncă, potrivit ONU.

În Republica Moldova însă este o zi tragică, spun reprezentanții mai multor universități, care au devenit ținta noii așa numite reforme, după anunțul Guvernului cu privire la noua reformă în domeniul universitar și al cercetării. 

Autoritățile continuă aceiași politică de acum 10 ani. Reformarea și reorganizarea sistemului educațional după ce a fost consultată Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional. 

 Statistica este alarmantă, spune fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici:

- 119 școli închise 

- cu 70 de mii de studenți mai puțini în 2021 comparativ cu 2017

- Noua reformă pune capăt activității a peste 18 instituții de cercetare

În acest context fostul ministru al educației Corneliu Popovici, vine cu pronosticuri sumbre pentru următoarele generații care își doresc să facă știință sau să acumuleze anumite abilități.

«Vicepreședintele Academiei Române, toți academicienii din Republica Moldova au declarat unanim că prin această reformă lipsim tinerii la activitate științifică», susține Popovici

Fostul oficial este convins că tinerii vor migra într-un număr și mai mare.

«Pe lingă cei circa zeci mii de tineri care pleacă anual vor mai pleca alte zeci de mii. Această aventură va stimula plecarea tinerilor pentru a obține anumite abilități. Este tragic». a declarat fostul șef al educației".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE