Angajații Poliției vor putea efectua testarea antidrog a conducătorilor auto, chiar la fața locului conform unei proceduri similare celei aplicate pentru testarea alcoolscopică. În vederea prevenirii și combaterii consumului și traficului de substanțe stupefiante și psihotrope, dar și în scopul responsabilizării participanților la traficul rutier, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, un proiect de lege care presupune testarea antidrog a șoferilor, relatează Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Astfel, polițiștii vor fi împuterniciți să verifice persoanele bănuite de consum de alcool, substanțe stupefiante, psihotrope, toxice, dar și să le însoțească la o instituție medico-sanitară. Șoferii în a căror privință a fost pornit procesul contravențional vor fi obligați să accepte necondiționat testarea antidrog, la cererea autorității competente.
Șoferii suspecți la consumul de droguri vor putea fi testați chiar în stradă, doar prin aplicarea unor dispozitive speciale portabile, similar mecanismului de constatare a stării de ebrietate alcoolică. Mecanismul de testare antidrog pentru documentarea cazurilor de conducere a mijloacelor de transport sub influența substanțelor narcotice, a fost aprobat astăzi de Guvern, transmite IPN.
Potrivit ministrului afacerilor interne, Adrian Efros, mecanismul va permite identificarea mai rapidă a stării de ebrietate narcotică a conducătorilor auto. Procedura va dura câteva minute și va permite identificarea și sancționarea imediată a conducătorilor care din cauza consumului ilicit de droguri prezintă pericol pentru ceilalți participanți la trafic și pentru întreaga societate.
„Este cunoscut faptul că frecvent, drept cauză a accidentelor, dar și a altor încălcări a Regulamentului Circulației Rutiere este rezultatul nu doar a influenței alcoolului, dar și a substanțelor narcotice. În același timp, dacă procedura și regulile de testare a stării de ebrietate alcoolică la locul stopării conducătorului auto sunt prevăzute de lege, atunci starea de ebrietate narcotică, nemijlocit în trafic, nu a fost obiectul reglementărilor”, a spus Adrian Efros.
Drept rezultat, se urmărește asigurarea protecției cetățenilor împotriva pericolelor generate de consumul de droguri, consolidarea siguranței traficului rutier prin prevenirea și combaterea infracțiunilor comise sub influența substanțelor interzise și, nu în ultimul rând, garantarea unui climat de ordine și siguranță în societate.