Proiectul privind reforma Curții Supreme de Justiție, dar și rezultatele evaluării ale comisiei de pre-vetting unde trei magistrați de la CSJ au picat evaluarea au dus la demisia aproape in corpore a judecătorilor CSJ
20 din cei 25 de judecători ai Curții Supreme de Justiție și-au dat demisia în ultimele două săptămâni. Potrivit Centrului de Resurse Juridice, urmare a acestor demisii, activitatea CSJ va fi, practic, paralizată, iar acest impas va dura câteva luni, până la numirea noilor judecători ai CSJ.
Ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru spune că autoritățile analizează toate opțiunile pentru a nu permite un eventual blocaj în sistemul de justiție dar, mai spune ea, nu putem să evităm și anumite riscuri.
„Noi analizăm toate opțiunile care ar putea fi aplicate pentru a nu permite acest blocaj, pe de altă parte, într-adevăr, sunt anumite riscuri care trebuie asumate în condițiile în care ne dorim o reformă reală a justiției”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.
Și președintele Comisiei juridice a Parlamentului Olesea Stamate a declarat că plecarea judecătorilor de la CSJ este un gest de protest, dar autoritățile au câteva idei de intervenție în cazul unui posibil blocaj al sistemului.
„ Este un gest de protest. Ne-am așteptat la un anumit număr de demisii, dar nu de o asemenea amploare. Pe undeva, am anticipat că activitatea acestei instituții va fi blocată. Au plecat si magistrați onești. Avem și planul B și planul C, avem niște idei de intervenție”, a spus Olesea Stamate la TVR Moldova.
Deputatul a mai menționat că probleme cu orarul examinării dosarelor nu vor fi, ele ar putea să apară în cazul în care completul de judecători care examinează contestațiile candidaților la comisia pre-vetting nu va fi funcțional.
La 14 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisiile a 16 judecători de la Curtea Supremă de Justiție, de asemenea și-au dat demisia mai mulți judecători ai Curții de Apel.