”Numărul victimelor ocupațiilor sovietice depășește cifra de 300 de mii de persoane omorâte sau deportate„ - a menționat miercuri, 3 martie, doctorul în ştiinţe istorice Veaceslav Stăvilă, membru al Comisiei pentru cercetarea şi analiza activităţii regimului comunist-totalitar în R.Moldova, responsabil pentru evaluarea victimelor.
”Sunt surprins că, până în prezent, nu s-a acordat atenție problemei morților în timpul războiului, ignorați până la a nu se ști câte persoane exact au decedat” – mai spus Stăvilă.
În acest sens, istoricul a numit cifra de 300.817 persoane omorâte/deportate, 173.684 persoane decedate din cauza foametei, 72.515 deportați, 54.618 morți de război.
”Este interesant că, din 54.618 persoane decedate, 32% sunt dispărute fără urmă în perioada ianuarie – mai 1945 și nu se știe unde sunt înmormântate. În acest caz îmi pun întrebarea „cum poți să nu știi unde sunt înmormântați ostașii care au luptat pentru tine?” - a mai spus istoricul.
Istoricul a subliniat că există un organism care a fost responsabil de aceste crime și care, pe timpul lui Stalin, se numea NKVD, iar mai târziu – KGB -, care trebuie să răspundă pentru crimele comise și care pot fi demonstrate după listele existente.
Veaceslav Stăvilă crede că este necesar ca toți cei 30 de membri ai Comisiei să-i urmeze exemplul și să facă declarații de autolustrație: ”Cred că ar fi în premieră la noi dacă un organism, cum e Comisia prezidențială, să facă o asemenea declarație - un lucru bun pentru purificarea societății noastre, ceea ce ar da o mare încredere populației”.  
Istoricul susține că, ”din moment ce am făcut declarația de autolustrație, telefonul meu a început să fie ascultat, cred că au vrut să vadă cu cine comunic și despre ce” – a afirmat Stăvilă.
Întrebat cine ar putea să facă acest lucru și în ce scop, Stăvilă a răspuns zâmbind ”poate KGB-ul”.
De asemenea, Stăvilă a prezentat câteva date conform cărora în Germania sunt 15.231 morți, în Polonia – 11.966 persoane, în Ungaria 2026, decedați în al doilea război mondial.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE