Femeile au devenit cealaltă faţă a terorii. Sunt “văduvele negre” din Cecenia: soţii, surori sau fiicele celor căzuţi în confruntările din 1994 şi 2000. În ultima decadă, aproximativ 40% din atentate au fost comise de femei.
Potrivit lui Magnus Ranstorp, unul din cei mai mari experţi internaţionali în terorism, intervenţia a patru femei în atentatele de luni din metroul moscovit fac trimitere directă la văduvele negre.
Din anul 2000, gherila a adoptat femeile cecene înarmate. Raportul asupra femeilor sinucigaşe a lui Pedro Banos, profesor la Centrul Superior de Studii de Apărare, notează că femeilor le este mai uşor să treacă neobservate, stârnesc mai puţine suspiciuni şi nu sunt împinse de o idee, ci de deznădejde şi de răzbunare. Atât propaganda rusă cât şi cea cecenă au folosit ambele argumente, atribuind sinucigaşelor un fanatism radical sau disperarea absolută.
Ultimul obiectiv, staţia din apropierea birourilor serviciilor secrete ruse, “ilustrează faptul că au vrut să lovească simbolic mânate de răzbunare”, explică Ranstorp. Femeile au realizat aproape jumătate din atacurile insurgenţiei împotriva Rusiei după 2002, odată cu pătrunderea a peste 50 de militanţi (22 femei) în teatrul Dubrovka provocând 117 morţi. Un an mai târziu, în iunie 2003, Zarema Mujakoieva, soţia de 22 de ani a unui separatist cecen decedat, a devenit prima văduvă neagră. “Nu vă uram înainte, dar acum vă urăsc şi o să vă arunc pe toţi în aer data viitoare”, a spus ea după supravieţuise unui atentat eşuat.
“De multe ori sunt femei apropiate teroriştilor", explică Vladimir Vasiliev, şeful comitetului pentru securitate al Dumei (Camera inferioară a Parlamentului). Fenomenul nu se circumscrie doar Caucazului. Terorismul feminin ajunge până în Sri Lanka, Irak sau teritoriile palestiniene şi este legat direct de ameninţarea islamistă din ultimii ani, fie că este vorba de militante radicale sau de tinere repudiate. Între văduve există femei însărcinate, mame singure sau femei cu deficienţe mintale care pot fi convinse să se arunce în aer pentru cauză, povesteşte Iulia Iuzik, autoare a cărţii “Logodnicele lui Allah”. Potrivit ziaristei ruse, doar una din zece este însă dispusă să moară pentru o idee.
Obişnuiesc să se îmbrace în negru din cap până în picioare şi să poarte la brâu “cingătoare martirului” plină cu explozibil.
Agenţii de securitate au informat că sunt căutate alte două femei cu trăsături slave care le-au însoţit pe teroristele sinucigaşe până la intrarea în metrou şi care au fost filmate de camerele de supraveghere. Este căutat de asemenea un bărbat de 1,80 metri înălţime şi în jur de 30 de ani, cu barbă şi îmbrăcat cu o canadiană bleumarin care ar putea avea legătură cu atentatul. Pe Internet au apărut informaţii cu privire la două sau trei femei musulmane suspecte văzute în staţia de la Lubyanka cu puţin înainte de atentat, dintre care una a îngenuncheat pentru a se ruga, notează ziarul digital Lifenews.
Potrivit altor versiuni, poliţia din Moscova ar fi fost informată în prealabil despre atentate. Un internaut a relatat astfel că l-a auzit pe un agent de poliţie informând o angajată de la metrou că “au fost explozii în două staţii şi că ar putea să fie mai multe, eventual trei”, în timp ce mai mulţi martori au povestit că sâmbăta trecută s-au făcut razii ale poliţiei şi controale ale documentelor de identitate pe aceeaşi linie de metrou în apropiere de Lubyanka.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE