Președintele consiliului de administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, prognozează că iarna următoare, 2023-2024, va fi mult mai complicată, din punct de vedere energetic, decât iarna curentă. Și asta pentru că, susține șeful de la Moldovagaz, prețurile vor crește extrem de mult notează deschide.md

„Eu cred că iarna viitoare va fi încă mai complicată, pentru că toți jucătorii internaționali de pe piață vor intra masiv în stocări. La nivel european acum se discută despre plafonarea prețurilor, despre subvenții și despre injectările de capital, despre lichidități. Acum deja sunt foarte multe țări și companii, nu doar Moldovagaz, care au aceste probleme de lichidități.

La nivel global sunt foarte multe injectări de resurse financiare din partea băncilor centrale. În opinia mea, sunt foarte multe semne de recesiune la nivel global. Dar cum se vor mișca aceste lucruri, vom vedea. În trimestul I acest lucru se va simți și la noi, prin contractarea diferitor piețe, dar pregătirile pentru iarna din anul viitor vor fi mult mai complicate. Eu vorbesc despre regiunea noastră și despre UE. Viteza de apariție a gazelor suplimentare, pentru acoperi deficitul de gaze care există, pentru că din prognoze se estimează că va fi un deficit real de 25-30 mlrd de metri cubi la nivel european, urmează cumva să se răsfrângă asupra menținerii prețurilor înalte, dar și posibil reduceri de consum”, a declarat Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE