Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a vorbit despre poziția ministerului față de o posibilă reducere a numărului de diplomați ruși în Moldova, așa cum au procedat alte state.

Popescu a evitat să spună clar când acest lucru se va întâmpla, dar a menționat că acest aspect face parte dintr-o analiză mai amplă cu implicarea factorilor de decizie politici, inclusiv cu celălalte instituții responsabile de securitatea statului.

„În ultimele luni am văzut că mai multe state au mers pe crearea unor situații în care numărul de diplomați a fost ajustat reciproc. Vreau însă să mă refer la o situație stndard că statele mici și statele mari au un număr de diplomați diferiți. Cele mici au misiuni diplomatice mai reduse, iar cele mari au un număr mai mare de diplomați și în acest sens lipsa unei parități este o situație standard în majoritatea interacțiunilor în plan extern. În același timp, putem constata că pentru orice țară atunci când sunt mulți diplomați ei trebuie să lucreze pentru îmbunătățirea relațiilor, dar nu pentru deteriorarea lor, iar în cazul F.Ruse ea avut politici ostile față de R. Moldova. Toate acestea ne face să analizăm în continuare în ce măsură prezența atât de mare a unui număr de diplomați facilitează sau complică interacțiunile diplomatice. Noi facem această analiză și din motivul că Rusia face presiuni asupra R. Moldova. Această discuție privind numărul de diplomați ruși pe teritoriu statului nostru face parte dintr-o analiză mai largă cu implicarea factorilor de decizie politici, cu celălalte instituții responsabile de securitatea statului. Noi vom anunța care vor fi următorii pași”, a spus Nicu Popescu.

Reducerea numărului de diplomaţi ruşi la Chişinău a fost propusă încă în luna aprilie de Andrian Cheptonar, deputat PAS.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE