Ministru Economiei, Sergiu Gaibu, consideră că eliminarea cotelor de export pentru produsele moldovenești către Uniunea Europeană este un scenariu posibil.

Guvernul Moldovei discută cu demnitarii europeni un asemenea scenariu. Recent, Parlamentul European recomanda Comisiei Europene câteva decizii legate de accederea produselor moldovenești pe piața unică a UE. Subiectul eliminării taxelor pentru exportul produselor agricole pe piața europeană a fost abordat, recent, și de președintele Maia Sandu în cadrul vizitei la Bruxelles.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat într-un interviu oferit în exclusivitate pentru POLITIK.MD că producătorii moldoveni ar fi gata să exporte o cantitate mai mare în Uniunea Europeană, iar asta ar însemna mai multe beneficii. Gaibu spune că este vorba de 7 produse pentru care UE a introdus bariere de tarifare la export.

„Noi am înaintat solicitarea dată. Avem 7 produse la care există cote la export în UE, vorbim de prune, mere, struguri, suc de struguri. Usturoiul și tomatele de asemenea le exportăm dar în cantități mici. Eliminarea acestor bariere la exportul produselor moldovenești ar fi un suflu suplimentar pentru producători noștri și un mesaj politic puternic din partea UE”, a subliniat Gaibu.Demnitarul mai spune că dincolo de aceste facilități din partea UE, Guvernul caută și alte piețe, pentru a reorienta exporturile.

„Trebuie să avem și o alternativă, iar la ora actuală pot să vă spun că ne aflăm într-o fază destul de avansată privind încheierea unui Acord de Liber Schimb cu Egiptul, o țară cu un potențial destul de mare de absorbție a produselor importate”, a menționat Sergiu Gaibu.

Aproape 70% din exporturile moldoveneşti sunt, în prezent, orientate pe piaţa Uniunii Europene, iar potenţialul este mult mai mare. Anul trecut, valoarea totală a exporturilor în UE a depăşit 1,9 miliarde de dolari, mai mult cu 17% faţă de 2020.

Recent, Comisia Europeană a fost de acord să elimine toate taxele şi cotele la exporturile ucrainene pentru un an, precum şi să suspende tarifele antidumping.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE