UPDATE: Curtea Constitutionala a avizat pozitiv proiectul de revizuire a Constituţiei propusă de PCRM, cu unele recomandări. Astfel, magistrații sugerează în partea descriptivă a avizului omiterea a 3 aliniate, care presupun dizolvarea Parlametului în 10 zile, în caz de nealegere a președintelui în turul III, alegerea președintelui în bază de alternativă, și noile prevederi ale proiectului dat să intre în vigoare după dizolvarea Legislativului actual.   Aceștia sunt de părere că aceste prevederi ar putea fi incluse în legea cu privire la alegerea președintelui și nu în Constituție. Proiectul urmează să fie înaintat spre examinare Legislativului. Pentru a fi adoptat, este necesar votul a 67 de deputati.
PCRM propune modificarea articolului 78 din Constituţie prin instituirea a trei tururi de alegere a şefului statului de către Parlament, comparativ cu două tururi prevăzute de actuala formulă a art. 78. Potrivit proiectului opoziţiei, înaintat Curţii Constituţionale, turul trei admite posibilitatea alegerii preşedintelui cu majoritatea simplă a voturilor deputaţilor aleşi (52), faţă de 61 prevăzute de legislaţia în vigoare.
În acelaşi timp, Alianţa pentru Integrare Europeană pledează pentru alegerea directă a preşedintelui de către popor.
Comisia de la Veneţia a propus partidelor parlamentare de la Chişinău fie micşorarea pragului electoral, fie alegerea directă de către popor.
Potrivit legislaţiei, proiectele de modificare a Constituţiei trebuie înaintate de cel puţin o treime din deputaţi. Acesta urmează să fie avizat de Curtea Constituţională, iar după şase luni poate fi examinat de către Parlament. Aceasta înseamnă că modificarea respectivă ar putea fi votată abia în luna octombrie, asta în cazul în care se ajunge la un consens între partidele parlamentare în ceea ce priveşte textul viitorului articol.
Dacă niciun proiect de modificare a art. 78 nu va întruni numărul necesar de voturi (2/3) în Parlament, ar putea fi organizat un referendum. În cadrul referendumului cetăţenii îşi vor exprima punctul de vedere privind alegerea preşedintelui.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE