Unul din cele mai vechi spitale din Moldova ar putea fuziona cu o altă instituție medicală. Este vorba de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” care ar putea fi reorganizat prin fuzionare cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de hotărâre de Guvern propus consultărilor publice. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că nici o instituție nu va fi închisă, doar că va exista o administrație comună.

Potrivit proiectului de hotărâre care a fost supus consultărilor publice, propunerea de a fuziona cele două spitale se explică prin faptul că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă are puțini pacienți. Astfel, potrivit notei informative, în anul 2022, această instituție a folosit aproximativ 100 de paturi din cele 135. În același timp, spitalul Dermatologiei din orășelul Codru, care are o capacitate de 300 de paturi, dar sălile sunt dotate cu numai 165 de paturi. Totodată, nota informativă mai arată că din bugetul de stat se cheltuiesc suplimentar bani pentru personalul administrativ ale ambelor instituții, dar, care, de fapt, gestionează același domeniu.

Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă, Sergiu Vasilița, a menționat că saloanele Spitalului de Dermatologie și Infecții Comunicabile nu sunt adaptate necesităților pacienților care sunt tratați de diferite boli infecțioase. Potrivit acestuia, anumite particularități organizatorice vor fi discutate, mâine, la o ședință cu ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, notează Radio Moldova

De cealaltă parte, consultantul principal al serviciului de informare și comunicare cu mass-media, a Ministerului Sănătății, Corina Gamurari, spune că nici un spital din cele două menționate nu va închis, iar instituțiile ar urma să aibă o administrație comună deoarece gestionează același domeniu.

„Niciun spital nu va fi închis, sunt două spitale de nivel terțiar unul de boli infecțioase și altul de boli contagioase, care de fapt e una și aceiași, gestionează același domeniu și doar trec sub management comun, atât. În perioada Covid am înțeles că acest proces trebuie eficientizat și fortificat. De exemplu, Spitalul Clinic „Toma Ciorbă” nu are secție de reanimare, laboratoare și multe altele. Management comun înseamnă eficientizare, fortificare și răspuns mai bun la problemele din domeniile date cu utilizarea acelorași resurse”.

Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău a fost construit în anul1896. Complexul de clădiri ale instituției este considerat un monument istoric de însemnătate națională.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE