Camera inferioară a Parlamentului României a ratificat luni, 11 ianuarie, cu unanimitate de voturi convenţia micului trafic la frontieră cu Republica Moldova. Documentul urmează să fie ratificat şi de camera superioară a parlamentului român, Senatul.
Acordul privind micul trafic la frontieră instituie un regim favorizant pentru cetăţenii care domiciliază în zonele situate de ambele părţi ale frontierei comune, simplificând deplasarea peste graniţă. Astfel, cetăţenii moldoveni vor putea intra în România fără viză, doar pe baza unui “permis de mic trafic la frontieră”.
Acordul permite rezidenţilor ambelor ţări, care locuiesc legal în localităţile aflate în proximitatea frontierei (de regulă până la 30 de kilometri, iar în anumite situaţii până la 50 de kilometri de linia de frontieră), să circule fără vize în zona similară ca întindere situată în cealaltă ţară doar pe baza permiselor de mic trafic şi a paşaportului. Valabilitatea permiselor este de la 2 la 5 ani.
Amintim că, în anul 2008, în mai multe raioane din Republica Moldova au avut loc proteste de amploare faţă de refuzul autorităţilor comuniste de a semna Convenţia privind micul trafic la frontieră cu România.
Acordul a fost semnat pe 13 noiembrie 2009, la Bucureşti, de către prim-ministrul moldovean, Vlad Filat şi premierul român, Emil Boc. Eveniment după care documentul a şi fost aprobat de Guvernul de la Chişinău.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE