Politologul Serghei Karaganov, promotor influent al unei linii dure în politica externă a Rusiei, a adus argumente pentru o politică nucleară mai fermă şi face presiuni în acest sens asupra preşedintelui Vladimir Putin, semnalează joi agenţia Reuters, notează Agerpres.
Într-un interviu acordat ziarului Kommersant, Karaganov a susţinut că Rusia ar putea lansa o lovitură nucleară limitată asupra unui stat membru al NATO fără a declanşa astfel un război atomic total.
Declaraţiile lui Karaganov sunt urmărite cu atenţie de experţii occidentali în securitate ca un indicator al gândirii Moscovei în politica externă, de apărare şi nucleară. Opiniile sale nu reprezintă politica oficială a Kremlinului, care i-a acordat însă mai multe ocazii de a le exprima în forumuri influente şi de a le prezenta lui Putin. Unii analişti din Occident afirmă că preşedintele poate apărea calm şi moderat prin comparaţie, în timp ce politologul susţine puncte de vedere alarmante.
În interviul citat de Reuters, Karaganov a afirmat că Statele Unite mint când garantează protecţie nucleară aliaţilor.
Un alt punct de vedere transmis prin Kommersant este că principalul obiectiv al doctrinei nucleare ruse trebuie să fie „să ne asigurăm că toţi inamicii actuali şi viitori ai Rusiei sunt convinşi că Rusia este gata să folosească armele nucleare”. Karaganov a fost timp de un an cel mai proeminent susţinător al modificării doctrinei respective, până când Moscova a anunţat că o va revizui.
Doctrina actuală este că Rusia trebuie să fie pregătită să recurgă la armamentul atomic ca reacţie la un atac nuclear sau chiar la unul convenţional, dacă acesta ameninţă existenţa statului. Karaganov susţine că această poziţie este iresponsabilă şi chiar sinucigaşă, deoarece nu descurajează corespunzător inamicii Rusiei şi îi face să creadă că Moscova nu va folosi armele nucleare aproape în nicio situaţie; aşadar, după părerea sa, Rusia se îndreaptă spre un dezastru dacă nu modifică această presupunere şi nu restabileşte descurajarea.
La câteva săptămâni după ce Ucraina a ocupat o parte din regiunea rusă Kursk, de unde forţele ucrainene încă nu au putut fi respinse, Karaganov a apreciat că „este vremea să declarăm că avem dreptul să reacţionăm la orice lovituri masive pe teritoriul nostru cu o lovitură nucleară”, iar „asta se aplică şi la orice ocupare a teritoriului nostru”.
După doi ani şi jumătate de război cu Ucraina, Rusia riscă să se epuizeze economic şi pe câmpul de luptă, ceea ce – a arătat politologul – va duce la „declin şi posibil chiar la prăbuşire”.
El mai ceruse ca Rusia să ia în considerare o lovitură nucleară preventivă pentru a-şi „trezi” inamicii.
Reuters reaminteşte că de la începutul războiului Putin a făcut de mai multe ori declaraţii interpretate în Occident ca ameninţări nucleare, însă a spus şi că Rusia poate câştiga fără a folosi armamentul atomic.