Decizia privind acordul Consiliului European de a începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE va fi una pur politică. Există, însă, mai multe scenarii, unul dintre care presupune amânarea luării unei decizii. Declarații în acest sens au fost făcute de ex-vicepremierului pentru Reintegrare, expertul în securitate, Alexandru Flenchea,notează jurnal.md

„Nota pentru tema de acasă ne-a fost dată de Comisia Europeană, mai departe urmează decizia pur politică, decizia celor 27 de șefi de state și guverne din UE. Fiecare are propria agendă, propriile probleme, propriile viziuni privind viitorul UE. Pe 15 decembrie vom vedea care este nota dată diplomației moldovenești, pentru că să convingi liderii țărilor UE, ține de diplomație. Când vorbesc de diplomației, în ultimul rând vorbesc de Ministerul de Externe proriu-zis. E vorba de ministrul de Externe, șefa statului, premier, toți cei care reprezintă țara, care vorbesc cu omologii lor din țările membre ale UE”, a declarat Alexandru Flenchea.

Expertul a adăugat că trebuie să luăm în calcul mai multe scenarii.

„Nu e neapărat că răspunsul va fi simplu - da sau nu. Nu putem scoate din calcul nici scenariul că nu va fi luată nicio decizie. Decizia ar putea fi amânată până după alegerile Parlamentului European, până când se formează o nouă Comisie, un nou șef al diplomației UE. Probabil va fi cea mai dificilă deciziei a Consiliului privind inițierea negocierilor de aderare, pentru că e vorba de Ucraina. Întrebarea deschisă e dacă Moldova și Ucraina vor fi abordate la pachet sau ca două dosare separate”, a spus Alexandru Flenchea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE